Dékánokra bízza az oktatás módját és a szigorításokat az egyetemek többsége

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 27. - 06:53

A szakképzési intézményekbe december elsejétől kizárólag védettségi igazolvány megléte mellett lehet belépni, míg az egyetemeken és főiskolákon az intézményvezetők dönthetnek arról, kiket engednek be.

Az ATV Híradójának riportjából kiderült, a Pécsi Tudományegyetemen hibrid oktatás zajlik, és ugyanezt a módszert alkalmazták a budapesti ELTE-n is, hiszen az egyes karok vezetői dönthetnek arról, hogy szerintük az online vagy a jelenléti tanítás a célszerűbb.

Az ELTE rektorhelyettese, Darázs Lénárd szerint nem összehasonlítható az egyes karokon zajló képzés. Így arra is van példa, hogy az oktató előre felveszi az előadását, és azt elküldi a hallgatóknak. Viszont az is lehet, hogy az egyetemisták jelenlétében, vagy jelen időben, de online adják át az anyagot.

Az ELTE-n az egyetemi tanárok 96-97 százaléka átesett a koronavírus-elleni vakcina mindkét dózisán, míg a dolgozóknál 94 százalék, a hallgatóknál pedig nagyjából 85 százalék az átoltottság aránya.

Bár szeretnék, hogy a december 15-ei határidőig a maradék 20-30 fő is megkapná az első oltást, a rektorhelyettes szerint nem okozna működési zavart, ha élniük kellene a szankciókkal.

A Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásában „a jelenléti oktatás folytatása mellett a kötelező távolságtartás és kötelező maszkhasználat előírását” javasolta a felsőoktatási intézményeknek, és tanácsolta a 3. oltás felvételét is.