Deformálódtak és mutálódtak az élőlények az olajszivárgások miatt

Kaliforniai Tudományos Akadémia
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 14. - 09:14

Súlyos következményekkel végződött a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajszivárgás, ugyanis kiderült, hogy a tenger mélyén élő puhatestűek olyan károsodásokat szenvedtek, melyeket évtizedeken belül sem heverhetnek ki.

A 2010-ben történt kolosszális olajszivárgás miatt úgynevezett metaplázia következett be az osztrigáknál és a puhatestűeknél, ami lényegében a szövetek rendellenes növekedését jelenti.

A Kaliforniai Tudomános Akadémia közleményéből kiderült, bizonyítékokat találtak arra, hogy a kőolaj óceánba való juttatása súlyos utóhatásokat idézhet elő a tengeri létformáknál, így mutáción mehetnek keresztül, ami végül ráksejtek burjánzásában csúcsosodhat ki.

A Mexikói-öbölben begyűjtött osztrigák egy részénél mutálódott csillós kopoltyúkat találtak, amelyek révén nem tudták kellő mértékben kiszűrni a táplálékot a vízből, így halálra voltak ítélve, és sokkal hamarabb elpusztultak egészséges társaikhoz képest.

Nem csupán osztrigáknál, hanem egyéb tengeri élőlényeknél is megfigyelték a rendellenes sejtnövekedést és a genetikai módosulásokat, ami arra utal, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint azt korábban feltételezték.

Hiába próbál az emberiség átállni a megújuló energiaforrásokra, a fekete aranyként is elhíresült kőolaj még mindig a nagyhatalmak fő célpontja, és ezen sajnos annak a ténye sem változtat, hogy kitermelése során szó szerint megsemmisítik bolygónk természetes ökoszisztémáját.