Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Áruszállító robotot tesztelnek Debrecenben

dehir.hu
not image

Kulcsár Péter

2022. január 18. - 22:30

Ha sikerrel zárulnak a tesztelések, akkor elképzelhető, hogy a közeljövőben a termékek szállításának utolsó szakaszát robotok végezhetik a városban.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Logismile projektje által is támogatott fejlesztés már 2018 óta zajlik, a célja pedig egy olyan kis méretű robot megalkotása, ami a termékek szállításának utolsó szakaszáért lehet felelős a jövőben – adta hírül a dehir portál.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A robotot a tervek szerint 2022-ben a spanyolországi Esplugues de Llobregatban és a németországi Hamburgban tesztelik elsőként, ezt követően Debrecen utcáin is megjelenhet.

Az ADD névre keresztelt szerkezet az áruszállító tartállyal együtt 1,1 méter széles, 1 méter magas és 1,7 méter hosszú, ezenfelül hat kerék mozgatja 20 km/órás maximális sebességgel, és akár lépcsőn is képes közlekedni.

A fuvarozásban fajlagosan az utolsó szakasz megtétele rendkívül költséges, hiszen bár előfordulhat, hogy addigra már több ezer kilométert megtett az áru, viszont az utolsó pár kilométernyi szállítás akár a teljes költség 40 százalékába is kerülhet.

A nagyvárosokban gondot okoz a szállítójárműveknek a parkolás, illetve egyre több városban szigorúan szabályozzák a behajtási lehetőségeiket – ezekre a problémákra jelenthetne megoldást az ADD robot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.