Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Sor került az első robotsebészeti rendszerrel végzett műtétre az onkológián

Fotó: Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a Robotsebészet bevezetése Magyarországon címû projekt kapcsán az Emberi Erõforrások Minisztériuma Tükörtermében 2022. január 24-én. A miniszter elmondta, hogy elvégezték az elsõ robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító mûtétnél segédkezett a Da Vinci nevû robot. MTI/Balogh Zoltán

Czinder Tímea

2022. január 25. - 09:42

Hazánkba csak 2021-ben érkezett meg az új technológia, és képzés is csak egyetlen egyetemen vehető igénybe.

Tavaly év végén, december 16-án robotsebészeti eszköz érkezett az Országos Onkológiai Intézetbe, amellyel Kásler Miklós miniszter tájékoztatása szerint urológiai és nőgyógyászati műtéteket végeznek majd a jövőben. Az első beavatkozást – egy urológiait – már el is végezték az új Da Vinci sebészeti rendszerrel.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Bár a robotika már a hetvenes évek óta egyre inkább jelen van az orvostudományban, hazánkban tavaly indult az első képzés, és az első eszköz beszerzésére is 2021-ig kellett várni. Az onkológián kívül a Semmelweis Egyetem rendelkezik még egy hasonló berendezéssel, ennek segítségével történik a robotsebész-oktatás is, ami az egyetlen ilyen típusú képzés Magyarországon.

Az új eljárás során az orvosok egy 3D-s videórendszerrel és nagy felbontású képek segítségével látják a műtött területet, és egy irányítópulton keresztül kezelhetik a szerkezet karjait. A robotkarok használatával olyan finomabb, bonyolult eljárások is elvégezhetők, amelyekre hagyományos műtéttel vagy laparoszkópos eljárással nincs lehetőség.

Szijártó Attila, a SE egyik igazgatója korábban úgy nyilatkozott, időszerű a robotsebészet bevezetése a magyar gyógyításban, amelynek segítségével precízebb és kifinomultabb lesz a sebészi munka.

Ennek ellentmond a bécsi Ludwig Boltzmann intézet elemzése, amely a robotsebészeti eszközzel végzett hasi és mellkasi műtétek adatai alapján arra jutott, a technológia drága, és nincs annyi előnye, ami indokolná a használatát – számolt be az Index.

Jelenleg több mint hatezer Da Vinci robotsebészeti eszköz működik világszerte, az elvégzett beavatkozások száma pedig 1,2 millió. Hazánkban az első beavatkozást követően még négyet terveznek a héten.