Több millió dollárnyi váltságdíjat szerzett vissza az FBI egy hackercsoporttól

Fotó: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021. június 9. - 11:57

Az amerikaI igazságügyi minisztérium 2,3 millió dollárnyi, Bitcoinban kifizetett váltságdíjat tudott visszaszerezni az ország keleti partvidékén futó Keystone benzinvezetéket napokra lebénító DarkSide hackercsoportnak fizetett váltságdíjból.

Hétfőn jelentette be az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, hogy több millió dollárnyi kriptovalutában kifizetett váltságdíjat szereztek vissza a hackerektől, akik egy, az ország keleti részén futó üzemanyag-vezetéket működtető céget támadtak meg még májusban, ami miatt napokig leállt a szolgáltatásuk.

A CNN beszámolója szerint az FBI az áldozat Colonial Pipeline-nal közös műveletben 2,3 millió dollárnyi (kb. 630 millió forintnyi) bitcoint szereztek vissza a DarkSide nevű csoporttól, akik után már egy éve nyomoznak.

Ez az első olyan vagyonelkobzás, melyet a minisztérium digitális kizsákmányolás ellen nemrég létrehozott munkacsoportja vitt véghez, a lap azonban megjegyzi, ritka, hogy egy zsarolóprogramos támadásnak ez legyen a vége.

A Colonial igazgatója, Joseph Blount egy még májusban adott interjúban arról beszélt, hogy azért fizették ki a tőlük követelt 4,4 millió dolláros váltságdíjat, mert nem tudták, mekkora kárt okozhat a program a rendszerükben.

Azonban a hétfői sajtótájékoztatón az ország helyettes főügyésze, Lisa Monaco elmondta, eközben az FBI-t is értesítették, akik instrukcióit követve le tudták követni a pénz útját az oroszok kriptopénztárcájáig és meg tudták akadályozni, hogy az utalás egy része elérjen hozzájuk, miután az Észak-Kaliforniai ügyészségen keresztül vagyonelkobzási parancsot adtak ki.

Az elmúlt hetekben hackerek egyre több, az amerikai gazdaságban kritikus szerepet betöltő intézményt, többek között a vezeték mellett kormányügynökségeket, egy floridai vízművet, iskolákat, egészségügyi szervezetet, múlt héten pedig a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozóját támadták.