Dánia is csatlakozik a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjához

MTI/AP/Mark Schiefelbein
Sport
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Dánia nem küld hivatalos diplomáciai delegációt a 2022-es pekingi téli olimpiára a házigazda ország emberi jogi problémái miatt – közölte pénteken Jeppe Kofod külügyminiszter.

„Nem titok, hogy dán részről nagyon aggódunk a kínai emberi jogi helyzet miatt. A kormány úgy döntött, hogy nem veszünk részt a kínai téli olimpián” – mondta a külügyi tárca vezetője.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A döntésre azt követően került sor, hogy az uniós országoknak nem sikerült közös nevezőre jutniuk és egységes álláspontot kialakítaniuk az e heti breszti találkozón az idei pekingi téli olimpia kapcsán – írta a Reuters.

A Kína által főként a kisebbségben élő állampolgárok irányába elkövetett emberi jogi sérelmek miatt elsőként az Egyesült Államok hirdetett bojkottot, amihez nem sokkal később csatlakozott Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada és Japán is.

Hollandia sem küld hivatalos diplomáciai küldöttséget az olimpiára, mégpedig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt ~ közölte korábban a külügyminisztérium szóvivője.

Peking egyébként tagadja a jogsérelmeket, és elítélte a bojkottot, mivel szerintük a tiltakozás elárulja az olimpia szellemiségét és az ötkarikás játékok alapelveit.