Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Újabb ágazat került nehéz helyzetbe, eltűnhet a cukor a boltok polcairól

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. augusztus 10. - 14:30

A méltatlanul alacsony felvásárlási árak miatt néhány év alatt majdnem felére csökkent a cukorrépatermő területek mérete, az aszály pedig további csapást mért a termésre.

Hamarosan komoly problémákba ütközhet, aki cukrot szeretne vásárolni a boltban, Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke ugyanis arról beszélt az Inforádióban, Magyarország nem képes elegendő cukrot előállítani, a külföldről történő behozatalnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Méltánytalanul alacsony volt hazánkban a cukor és cukorrépa ára, így a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet; 2017-ben még 15,5 ezer hektáron termesztettek cukorrépát hazai feldolgozásra, 2021-re ez azonban 10,5 ezer hektárra, az idei évre pedig csupán 8,6 hektárra csökkent.

A tavaly nyár óta tartó aszály tovább súlyosbította a helyzetet, így idén nem várható jó cukorrépa termés, ami azt jelenti, kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó feldolgozhat Kaposváron, tehát jelentősen drágulhat a cukor a boltokban.

A hiány nem átmeneti jelenség, jövőre sem lesz elég cukor Európában, de a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, az árak és a szállítási költségek pedig emelkedtek. Dorogi Árpád szerint most még ellátási nehézségek is fennállnak, így a kereskedelem nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában.

A szakember szerint Magyarország még a hazai 300 ezer tonnás fogyasztás negyedét sem képes előállítani az idei évben, mivel a tavalyi 80 ezer tonna helyett idén csak 60 ezer tonna körül lesz a termés; a hazai gyártás ellátásához legalább 13-14 ezer hektárnyi területen kellene cukorrépát termeszteni, de még ez sem lenne elegedndő a fogyasztás fedezéséhez.

Tovább fokozza a problémát, hogy Magyarországon a cukor is az árstop alá tartozik, így a cukorkereskedők veszteséggel kénytelenek működni, mert csak a beszerzési árnál alacsonyabb áron árusíthatják a terméket, egyelőre pedig nem látni, hogy a rendelet meddig marad érvényben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.