Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Veszélyesebb a cukor, mint azt gondoltuk

Veszélyesebb a cukor, mint azt gondoltuk

Veszélyesebb a cukor, mint azt gondoltuk
Fotü: Unsplash/Myriam Zilles

A Columbia Egyetem kutatói szerint a cukorfogyasztás 40 százalékkal csökkentheti a fehérvérsejtek vírus- és baktériumölő képességét.

A Columbia Egyetem friss kutatási eredményei megerősítik azt a régóta ismert tényt, miszerint a túlzott cukorfogyasztás jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, ugyanakkor most először sikerült pontosan kimutatni ennek közvetlen hatását az immunrendszer működésére. A tudományos vizsgálat során bebizonyosodott, hogy már 100 gramm cukor elfogyasztása is számottevően gyengítheti szervezetünk védekező mechanizmusait.

Többszörös egészségügyi kockázatok

A szakemberek által végzett átfogó elemzés szerint a magas cukortartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása nemcsak az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét növeli meg jelentősen, hanem szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, valamint depressziós tünetek megjelenéséhez is vezethet. A kutatók megállapították, hogy a cukor különösen veszélyes lehet akkor, amikor a szervezet egyébként is küzd valamilyen fertőzéssel vagy gyulladásos folyamattal.

A tudományos vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása szerint a cukor jelentősen befolyásolja a fehérvérsejtek C-vitamin-felvételét is, ami által nagymértékben csökken ezen sejtek kórokozókkal szembeni védekezőképessége. „A fehérvérsejtek hatékonyságának 40 százalékos visszaesése rendkívül aggasztó eredmény, mivel ez közvetlenül befolyásolja szervezetünk védekezőképességét a különböző fertőzésekkel szemben” – közölték a Columbia Egyetem szakemberei.

További rizikófaktorok

Az immunrendszer megfelelő működését a cukron kívül más élvezeti cikkek is negatívan befolyásolhatják. A kutatók kiemelték, hogy az alkoholos italok, a színezett üdítők, valamint a nagy mennyiségű kávé fogyasztása szintén kedvezőtlen hatással lehet szervezetünk védekező mechanizmusaira.

Mindezek alapján a szakemberek azt javasolják, hogy különösen betegség vagy lábadozás időszakában érdemes teljes mértékben mellőzni ezeket az élelmiszereket és italokat.