Clouds
21 Budapest
Dollár
357,64 Ft
Euró
384,77 Ft
Font
437,29 Ft
Bitcoin
27,915 $

Csütörtökön már kellemesebb lesz az idő, ám fagyok még mindig lehetnek

TÉMÁK:
#Időjárás
Fotó: unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Csökken a csapadékhajlam, a szél is enyhébb lesz.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig Egyre nagyobb területen szakadozik, vékonyodik a felhőzet nyugat felől. A Dunától keletre többfelé számíthatunk esőre, a hegyekben, helyenként északkeleten, keleten is halmazállapotot válthat csapadék.

Éjszaka tovább csökken a felhőzet, a csapadék súlypontja is a kelet felé tolódik, majd hajnalra ott is gyengül az intenzitása. Csütörtökön reggel még a keleti határszélen felhősebb lehet az égbolt, másutt gomolyfelhős, napos idő várható némi fátyolfelhőzettel.

Egy-egy futó záporon kívül érdemi csapadék már nem lesz. Szerdán nagy területen lesz erős, a Dunántúlon és az északkeleti harmadban viharos az északnyugati szél. Éjszakára kissé veszít erejéből a légmozgás, míg csütörtökön főként a keleti tájakon, illetve a hegyvidéki részek mentén erősödik meg az északias szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul. Elsősorban a szélcsendes, derült részeken fagyhat, de a fagyzugokban akár -5, -6 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 7 és 11 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában: Egy markáns frontálzóna szeli ketté, amelynek déli ágán egy mediterrán ciklon is képződött. A frontzóna mentén felhős, csapadékos az időjárás, északon havazás, míg délebbre eső a jellemző, ez alól kitételt képeznek az Északi-Kárpátok magasabb vonulatai, ott ugyanis havazás a jellemző.

A Brit-szigeteket egy, az Atlanti-óceánon örvénylő ciklon melegfrontja érte el, így ott is egyre többfelé fordul elő csapadék. Délnyugaton magasnyomás a meghatározó, így azokon a részeken viszonylag eseménytelen az idő. A Kárpát-medencét a már említett frontálzóna elhagyja a következő órákban, csütörtökön már egyre inkább a délnyugati magasnyomás alakítja az időjárást.

MTI