Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Ukrajna: csütörtökön kétszer is lekapcsolódott a zaporizzsjai atomerőmű távvezetéke

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmû egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 25. - 18:15

Az ukrán állami nukleáris szabályozó hatóság csütörtöki közlése szerint mindössze egy nap alatt kétszer is lekapcsolták az atomerőműről a legfontosabb távvezetéket.

Ukrajna csütörtökön bejelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőmű környékén folytatott harcok következtében kétszer is lekapcsolódott az atomerőműről az egyik legfontosabb távvezeték.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Közlésük szerint ennek következtében az erőmű egyik blokkja is működésképtelenné vált kis időre, az Energoatom pedig arról számolt be, hogy miután először helyreállították, a 750 kV-os “Dniprovszka” elnevezésű távvezeték ismét lekapcsolódott.

Aggodalmukat fejezték ki továbbá amiatt, hogy ez volt az erőmű történetének első lekapcsolódása, így jelenleg nem tudni, hogy milyen következményekkel kell majd számolniuk, s lesz-e fennakadás az erőmű áramellátásában.

Nem sokkal azután, hogy a CNN beszámolt a fennakadásokról, az orosz fél is reagált, a zaporizzsjai terület oroszok által kinevezett bábvezetője ugyanis közölte, hogy a megye valamennyi városának és körzetének áramellátása helyreállt.

Állításuk szerint az ukrán erők támadták az atomerőművet, melynek következtében a távvezeték kigyulladt, és rövidzárlatot idézett elő. Elismerték, hogy a zaporozzsjai terület a fennakadás miatt egy időre áram nélkül maradt, a lekapcsolt blokkot pedig újra üzembe helyezték a tűz eloltása után.