Csupán két perc jutott újszülött babájával a koronavírusban elhunyt anyukának

Forrás: Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. május 11. - 05:58

Irén 16 évig várt arra, hogy anyává válhasson, újszülött babájával azonban csak két percet tölthetett, mielőtt állapota miatt mélyaltatásba helyezték.

Haraszti Irén legnagyobb álma az volt, hogy anyává váljon, és több vetélés után férjével, Imrével végre ikreik fogantak a lombikprogramnak köszönhetően. Az egyik babát sajnos hathetesen elvesztették, az ikerpár másik tagja azonban egészségesen fejlődött.

Irén a várandóssága nyolcadik hónapjában volt, amikor elkapta a koronavírust. Kórházba került, és terhességének 36. hetében császármetszéssel hozta világra gyermekét.

16 évig várt az anyaság csodájára, de csupán két percet tölthetett csak együtt a feleségem a kisfiammal

– mondta el Imre, Irén férje a Borsnak. 

Miután Imike megszületett, Irén még magához ölelhette, de hamar visszaszállították az intenzív osztályra, és nem sokkal később mélyaltatásba helyezték. A baba két hónapja otthon van édesapjával és 18 éves féltestvérével, Melindával. 

Hiába mondták meg az orvosok, hogy fel kell készülnöm a legrosszabb lehetőségre, gondolni sem voltam hajlandó arra, hogy Irén meghalhat

– mesélte Imre a lapnak. Hetente kétszer, teljes védőöltözetben látogathatta férje a Budakeszi Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-intenzív osztályán mélyaltatásban fekvő, műtüdőre kötött Irént.

Imre elmondta, hogy rengeteget beszélt feleségéhez, kisfia sírását is felvette és lejátszotta neki. Erre, elmondása szerint, Irén kétszer is könnyezve reagált, innen tudja, hogy lelkileg jelen volt a felesége.

Irén állapota azonban folyamatosan romlott, és orvosai megállapították, hogy csak szív- és tüdőátültetés mentheti meg az életét. Így először ugyan feltették őt a transzplantációs várólistára, de letörölték róla, mert valószínűleg nem élte volna túl a komoly beavatkozást.

Imrét végül péntek reggel hívták a kórházból, hogy Irén keringése összeomlott, majd 15 perccel később ismét telefonáltak, ekkor már azért, hogy együttérzésüket fejezzék ki. 

Bár mindent tőlük telhetőt megtettek, nem sikerült megmenteniük Irénkém életét. A szervezete tulajdonképpen saját magát ölte meg. Ez a Covid szövődménye

– magyarázta Imre. Hozzátette: az életnek mennie kell tovább, és neki kell felnevelnie Imikét, akinek el fogja mesélni, mennyire szerette őt az édesanyja.