Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Hanghullámok segítségével növesztettek működőképes csontot ausztrál kutatók

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. február 24. - 17:43

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) tudósainak sikerült vadonatúj csontokat növeszteniük úgy, hogy nagyfrekvenciás hanghullámokkal bombázták az őssejteket.

Ausztrál tudósok gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb megoldást találtak arra, miként lehet pótolni időseknél vagy különböző rendellenességekben szenvedő betegeknél a hiányzó kötőszövetet és csontokat.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A hanghullámok révén több nappal lecsökkenthető a terápia ideje, ami általában ahhoz szükséges, hogy az őssejtek elkezdjenek csontsejtekké alakulni. A mi módszerünk nem igényel semmilyen speciális csontindukáló gyógyszert sem, és nagyon könnyen alkalmazható őssejtekre is” – magyarázta az RMIT kutatója, Amy Gelmi.

A szakember hozzátette, az új eszközük olcsó és egyszerűen használható, így könnyen felskálázható nagyszámú sejtek egyidejű kezelésére, ami létfontosságú a hatékony szövettenyésztéshez.

Miután az őssejteket rávették, hogy csontsejtekké formálódjanak, az elképzelés szerint helyileg be lehet őket injektálni, vagy akár egy implantátumba is beültethetőek, ezáltal ismét kinőhetnek, vagy teljesen új csontot produkálhatnak.

A nehezen beszerezhető csontvelői őssejtek helyett a technika a páciens szervezetéből vett egyéb sejtekre, például zsírszövetre támaszkodik, és maga a bejuttatásra tervezett eszköz is kíméletes, hiszen 10 megahertz feletti frekvenciájú hanghullámokat generál, ami jóval magasabb, mint a hallható spektrum, így nem okoz egészségi károkat.

Egy kísérlet során a kutatók ezeket a hanghullámokat öt napon keresztül, alkalmanként tíz percen át lőtték az őssejtekre, és kimutatták, hogy ezzel az eljárással jelentősen felgyorsultak a csonttá alakulást elősegítő folyamatok, így hamarosan szélesebb körben is kipróbálhatják majd, klinikai körülmények között.