Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

Rendesen a zsebébe kell nyúlnia azoknak, akikél nem születik meg a csok-hoz vállalt három gyermek

Fotó: Unsplash/ Sandy Millar
not image

Kornis Vivien

2021. július 27. - 21:38

Ha nem egészségügyi okokból, vagy a házaspár egyik tagjának elhalálozása miatt nem születik meg a bevállalt három gyerek, óriási büntetéssel kell szembenéznie a párnak.

Sokmilliós büntetéssel kell szembenéznie azoknak a pároknak, akiknél mégsem születnek meg a családi otthonteremtési program keretében 10 millió forintos támogatásához és 15 millió forintos kedvezmények hitelhez vállalt gyermekek. A 24.hu a Bank360 elemzésére hivatkozva azt írja, hogy az emelkedő kamatok ráadásul tovább növelhetik a visszafizetendő összeget. 

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Ha nem születik meg a három gyermek a csok-ot felvevő családban a tízéves időszak után, a támogatást mindenképpen vissza kell fizetni. Ha egy vagy két gyermek mégis megszületett, akkor az ezért kapható összeget nem kell visszafizetni, viszont a három gyermekre vállalt új építésű ingatlan esetében ez kevésbé jelent segítséget, hiszen ennél éppen a harmadik testvér jelenti a nagyobb mértékű támogatást.

Egy gyermek esetén 600 ezer forint támogatásra jogosult a házaspár, két gyermek esetén ez már 2,6 millió forint, ám a maradék 7,4 vagy 9,4 millió forintot akkor is vissza kell fizetni, amennyiben a harmadik gyermek nem születik meg. Ha egyetlen gyermek sem születik, a teljes, tízmillió forintos támogatást vissza kell fizetni az államnak.

Itt azonban nem áll meg a feltételeket nem teljesítő házaspár büntetése, hiszen a támogatást büntetőkamattal együtt kell visszatéríteniük. Ez a mindenkori alapkamat ötszöröse a nem teljesült három gyermek esetén. A június kamatemelést követően a 0,9 százalékos irányadó ráta már 4,5 százalékos éves büntetőkamatot jelent a házaspárok számára. Tíz évvel számolva a büntetés tehát 4 és fél millió forint, ha három gyermeket ígért a házaspár, de egy sem született meg. Ha a kedvezményes csok-hitel lehetőségével nem éltek, a támogatás tízmilliós összegével együtt így is 14,5 millió forintot kell visszaadniuk. 

Ha a kedvezményes csok-hitel lehetőségét is kihasználta a pár és a három gyermeknél igénybe vehető 15 millió forintot is felvette, még jobban megugrik az összeg. Kedvező esetben csak a bank számára fontos ügyleti kamat kerül képbe, ami egy olyan referenciamutató, mely az ötéves állampapírpiaci hozam alapján kerül kiszámolásra, és minden hónapban mást jelent, idén júniusban például 5,45 százalék volt.

Ha a tíz év elteltével még nem született meg a három gyermek, a teljes kamattámogatást vissza kell fizetni, ám az alapkamat ötszörösével nem kell számolni, csupán a jegybanki rátával, ez azonban a jelenleg érvényes 0,9 százalékkal számolva még mindig 2 378 655 forintot jelent, és a törlesztőrészlet is magasabbá válik. 

Ráadásul a csok keretében illetékmentesen megvásárolt ingatlanok illetékét is vissza kell fizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás. Ez egy 50 millió forintos ingatlannál akár kétmillió forintos is lehet, ezzel pedig a büntetés teljes összege csaknem 19 millió forintot jelenthet a Bank360 szakértőinek elemzése szerint, amit egy összegben kell megfizetni.