Dollár
423,28 Ft
Euró
407,65 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
19,826 $

Változik a CSOK és a babaváró hitel szabályozása

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 20. - 05:40

A legtöbb módosítás csak a bankokat érinti, azonban az ügyfeleknek sem árt résen lenniük.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent legújabb rendelet szerint a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény esetében a hitelintézeteket eddig az összeg 2 százalékának megfelelő költségtérítés illette meg, mostantól azonban fix összeget kapnak – olvasható a Portfolio riportjában.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Új lakás építése során ez 80 ezer, új vagy használt lakás vásárlása esetén pedig 40 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a 10 millió forintos CSOK esetében csökken a költségtérítés összege, viszont a 600 ezer forintos kedvezmény esetében nő.

Változik a jelzáloghitel-elengedés költségtérítése is: a pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után 10 ezer forint egyszeri költségtérítés illeti meg az állam részéről az eddigi 1% helyett, amit a hatályos üzletszabályzata szerinti mértékének megfelelő előtörlesztési díjjal együtt számít fel a hitelintézet az államnak.

A Babaváró hitel esetében is változás jön az április 29. után megkötött szerződések esetén. A hitelintézetet az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásáért az általa jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

Csökken a Babaváró hitelek állami kamattámogatása is: az ÁKK-hozamok „130 százalékának 2 százalékponttal növelte értéke” helyett a „130 százalékának 1 százalékponttal” növelt értékére, a „130 százalékának 5 százalékponttal” növelt értéke helyett a „130 százalékának 4 százalékponttal” növelt értékére.

Ez a hitelintézeteket érinti kedvezőtlenül, viszont az ügyfeleket is érintő változás, hogy a gyermekvállalás öt éven belüli elmaradása esetén 1 százalékponttal alacsonyabb kamatot kell majd fizetniük.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.