Bemutatták a csodaszert, amivel mozgás nélkül lefogyhatunk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 10:58

Kutatók létrehoztak egy speciális hidrogélt, amelyet a szervezet zsírraktáraiba lehet befecskendezni, és közeli infravörös fénynek kitenni, melynek hatására akár 54 százalékos zsírcsökkenés is elérhető.

Az új technológia működése a TRPV1 nevű fehérjén alapul, amely fontos szerepet játszik az anyagcserénkben, ugyanis képes kiváltani a fehér zsír barna zsírrá való átalakulását. Ez utóbbi az a zsírtípus, amelyet a szervezet könnyen eléget energiaként, így nem véletlen, hogy az elhízás elleni kutatások nagy része olyan terápiákra összpontosít, amelyek képesek a szóban forgó átalakulást elindítani.

A TRPV1 aktivitása elősegíti a zsírcseppek zsírsavakká történő konvertálását is, amelyeket az átalakított barna zsír felhasználhat kalóriaégetéshez, vagy a véráramban – a lipolízisnek nevezett folyamat révén – lebonthat. A fehérje ezenfelül serkenti egy olyan hormon kiválasztását is, amely javítja a glükóz és a lipidek anyagcseréjét a májban és az izmokban, miközben javítja az inzulinérzékenységet.

A TRPV1-et célzó terápia kifejlesztésére vállalkozva kutatók létrehoztak egy réz-szulfid nanorészecskéket tartalmazó hidrogélt, amely fény hatására aktiválja az ominózus proteint, valamint egy gyógyszert is, amely képes serkenteni a zsírszövetek barnulását. Egy biokompatibilis polimert is hozzáadtak, hogy a hidrogélt az injekció beadása után gélszerű állapotban tartsák, ezáltal több nap alatt lassan szabadítsa fel tartalmát.

Az anyagcsere-betegségekben szenvedő elhízott egereknél bőr alatti zsírcsomókba fecskendezték a hidrogélt, majd öt percen keresztül közeli infravörös fényt világítottak az injekció helyére.

Ezt a folyamatot két héten keresztül végezték, majd a kísérleti intervallumokba négy nap pihenőidőt iktattak, ami az állatok testsúlyának 5,5 százalékos csökkenését eredményezte, szemben a kontrollcsoportnál tapasztalt 9,5 százalékos növekedéssel. A kezelt egereknél 40 százalékkal csökkent a bőr alatti zsír, 54 százalékkal a zsigeri zsír, 54 százalékkal a koleszterinszint és 65 százalékkal az inzulinrezisztencia.

Tudósoknak még rengeteg tennivalójuk van ahhoz, hogy ezeket az ígéretes eredményeket olyan terápiákká alakítsák át, amelyek révén embereket is kezelni lehet majd velük, a korai vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a módszer hiánypótló lehet azok számára, akik különböző betegségek miatt nem tudnak annak ellenére sem lefogyni, hogy sokat mozognak és diétáznak.