Csinálj albumot a fotóidból, hogy javítsd a memóriádat!

Gyémánt Péter

2020. január 30. - 19:16

Manapság ha fotókat készítünk, nem gondolkozunk rajta sokat. Tudjuk, hogy a telefonunk vagy a fényképezőgépünk automatikusan elmenti a készített képeket a tárhelyre vagy a felhőbe.

Tehát teljesen más helyzetben vagyunk, mint régen, amikor minden egyes fotó kinyomtatásra került, és ezeket albumokba gyűjtötték az emberek.

Viszont mivel ma már rengeteg fotó készül, nagyon nehéz elfeledkezni a fotókról, és talán azokról a tapasztalatokról, élményekről is, amelyek a fotók mellé társultak. Készült olyan kutatás, amely kimutatta, hogy ha képet készítesz valamiről, akkor kevésbé fogsz emlékezni rá, mintha kameramentesen élted volna meg az élményt.

Egy kutatás szerint, amelyről Angela Lashbrook számolt be az Elementalnak, amikor fotót készítünk, akkor sokkal inkább a fotó fogadtatására gondolunk (például hogyan hányan fogják like-olni az Instagramon) ahelyett, hogy az lenne a fotó célja, hogy emlékezzünk az adott pillanatra.

Erre a helyzetre Linda Henkel állt elő egy megoldással, aki a fotókészítés és a fotómegosztás pszichológiáját tanulmányozza.

„A fotóid mögött álló élményekre sokkal jobban fogsz emlékezni, ha kisszámú fotót összegyűjtesz egy fizikai albumba.”

Ezzel a megoldással összegyűjtheted azokat a fotókat, amik például egy vakációra emlékeztetnek, vagy a gyermeked első évére, vagy bármilyen más emlékezetes élményre. Valószínűleg nem görgetsz végig fotók ezrein, viszont valószínűleg időről időre elő fogod venni az albumot, hogy felidézd az emlékezetes pillanatokat.