Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Csillagászati árak a budai panellakásoknál: idén még tovább drágultak

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 30. - 18:56

A XI. kerületi lakótelepeken már a millió feletti négyzetméterár sem ritka, míg az I. kerületben 3 millióra is rúghat az újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti ára.

Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 m²-es ingatlanért, míg a legtekintélyesebb összeget a XII. kerületi ingatlanokért adták: átlagosan 78,8 millió forintot egy 70 m² körüli lakásért.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint a köztudatban az a kép él, miszerint az ingatlanvásárlás jelentősen drágább, ha az érdeklődő a főváros budai oldalán elérhető kínálatból szeretne választani, ezt pedig az adatok is alátámasztják, főként a panelek tekintetében.

Elmondása szerint 2022. III. negyedévében a vásárlók átlagosan 170 ezer forinttal fizettek többet ezért az ingatlantípusért négyzetméterenként Budán, míg a téglaépítésűek között mindössze 55 ezer forint értékű volt az árkülönbség az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva a főváros budai és pesti fele között.

Átlagosan 73 nap alatt kelnek el

A budai oldalon lévő, eladásra kínált ingatlanok mindemellett gyorsabban is kelnek el, átlagosan 73 nap alatt, ám az áremelkedés itt is megmutatkozott: a III. kerületben 28 százalékkal, a XII. kerületben 38 százalékkal, a népszerű XI. kerületben pedig 40 százalékkal mentek fel az árak 2021-hez képest – írta a Napi.hu.

Így a XI. kerületi lakótelepeken már a millió feletti négyzetméterár sem ritka egy 28 négyzetméteres, lakható állapotú panellakás esetén, s ennél az ingatlantípusnál 61,5 millió forintot (a legnagyobb vételárat) fizették egy III. kerületi, 73 m²-es ingatlanért idén.

A budapesti újépítésű ingatlanpiacon már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár, viszont a budai I. kerületben értékesített újépítésűek négyzetméterára már a 3 millió forintot is megközelítette. 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő újépítésű ingatlan egy XI. kerületi, 69 m²-es lakás volt, 99 millió forintos eladási árral.