Csernobilban 16-szor nagyobb lett a sugárzás mértéke az erdőtüzek miatt

not image

Kulcsár Péter

2020. április 7. - 08:21

Az ukrán hatóságok arra lettek figyelmesek, hogy a 30 km-es zónán belül kialakult tüzek miatt jócskán megnőtt a radioaktivitás.

Körülbelül 90 tűzoltót vezényeltek ki április 5-én, vasárnap az egyik ukrán erdőbe, ahol egy négyzetkilométer kiterjedésű terület borult lángba. A tűz egy része érintette a csernobili atomerőmű közelében lévő övezetet is.

Az ukrán környezetvédelmi hivatal elnöke, Jegor Firszov szerint a helyzet nagyon nehéz. Hozzátette, hogy a főváros lakosságának nem kell félnie, mivel a sugárzás szintje Kijevben normális értékeket mutat.

Firszov a Facebookon megosztott egy videót, amelyen egy Geiger-Müller-számlálóval a kezében 16-szor magasabb radioaktivitást mér, a posztjában pedig azt írja, hogy

Rossz híreim vannak – a sugárzás a tűz epicentrumában meghaladja a normális értékeket.

https://www.facebook.com/100000190799435/videos/3393938787289114/

A szituációról először április 4-én, szombaton tájékoztatták a lakosok az illetékes szerveket – Kijevből többen ugyanis hatalmas szmogot és füstöt véltek felfedezni a város határában. Firszov később megerősítette, hogy valami nincs rendben, később pedig az alábbi közleményt tette közzé a közösségi médián keresztül:

“A tűzoltók folytatják a harcot a kialakult erdőtűzzel szemben, ami a csernobili zóna környékén alakulhatott ki. A helyzet nehéz. A tűz az övezet 20 hektárán pusztít, összesen pedig több mint 100 hektár van veszélyben.”

A The Guardian információi szerint a helyi készenléti szolgálat munkatársai nehézségekbe ütköztek, amikor munka közben észrevették, hogy a sugárzás kirívóan magas bizonyos helyeken. A tűzoltók ennek ellenére tovább folytatták az oltást.

Az erdőtüzek elég gyakoriak a Csernobilhoz közel lévő erdőségekben, ennek ellenére Firszov szerint nem természetes módon keletkeztek a lángok, hanem gyújtogatóval lehet dolguk. Felhívta az ukrán parlament figyelmét arra, hogy komolyabb szankciókat kellene alkalmazniuk az elkövetőkre, így pedig elkerülhetnék az ehhez hasonló eseteket.

“Minden éven ugyanazt látjuk – lángokban állnak a régió mezei, nádasai, erdői. Ezt a barbarizmust meg kell akadályoznunk. Először is a parlamentnek kell döntést hoznia és szigorítania a büntetéseken. Ez így nem folytatódhat tovább.”

mondta Firszov.

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófában nagyon sokan lelték halálukat, a tragédia megszámlálhatatlan ember sorsát pecsételte meg.

Miután az erőmű negyedik reaktora felrobbant, a radioaktív sugárzás Európa több országába is szétterjedt. A legsúlyosabb helyzet közvetlenül Csernobil környékén alakult ki, ahonnan a teljes lakosságot evakuálták.

Megtiltották, hogy bárki is az atomerőmű 30 kilométeres körzetén belül tartózkodjon huzamosabb ideig. Többen azonban nem szerették volna elhagyni eredeti lakhelyüket, így még napjainkban is ott élik mindennapjaikat.

Nemrég kiderült, hogy a koronavírus a környezetre közvetett módon szintén káros lehet:

https://liner.hu/a-koronavirus-nemcsak-az-egeszsegre-hanem-a-kornyezetre-is-negativan-hat/