Összeütközött két vonat Csehországban, legalább két halott és több tucat sérült van

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 4. - 10:15

Hatalmas vonatbaleset történt Délnyugat-Csehországban, miután két vonat ütközött Plzen közelében, a vidéki régiókban.

Mint a legnagyobb cseh napilap, a Mlada Front Dnes is beszámolt róla, az eset a reggeli órákban, 8 óra fele történt Milavce falvának közelében. Jelenleg rendelkezésre álló információk szerint legalább két ember vesztette életét az eset következtében.

A katasztrófavédelem elmondta, hogy jelenleg hét ember van súlyos állapotban a sérültek közül, miközben legalább 31 embert ápolnak könnyebb sérülésekkel. A tűzoltóság és mentőhelikopterek is a helyszínre siettek, Németországból is küldtek erősítést.

Karel Havlicek közlekedési miniszter bejelentette, hogy elindult a helyszínre. Elmondása szerint egyelőre úgy tudni, az egyik vonat nem állt meg egy STOP-jelzésre, ezért következett be a baleset, amelyet súlyosnak nevezett.

Havlicek elmondása szerint minden felszerelés és eszköz megfelelően működött, így minden bizonnyal emberi mulasztás okozta a balesetet. Jan Kucera, a vasúthatóság vezetője elmondta azonban, hogy még a technikai problémát sem érdemes kizárni.

Az egyik balesetező vonat egyébként a neves Western Express gyorsvonata, ami Prága és München városait köti össze, miközben a cseh sajtó szerint a másik érintett vonat is utasszállító volt.

A balesetet követően azt is közölték, hogy a gyorsvonatnak ilyen tekintetben ez lett a végállomása, a München és a közbeeső városok felé haladókat vonatpótló buszokkal fogják továbbszállítani a kívánt helyszínre.