Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

A csehek is hajlandók spórolni, amin csak tudnak, de a fűtésről nem mondanak le

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 3. - 05:28

Ehelyett azt javasolják, a kormány költsön kevesebbet a környezetvédelemre, s többet a szociális támogatásokra, hogy megóvják az embereket az elszegényedéstől.

Mivel az éves infláció meghaladja a 17 százalékot, az energiaárak pedig az egekben vannak, a csehek többsége is ott spórol, ahol csak tud, ennek érdekében felülvizsgálják a kiadásaikat, ám egy felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka még így is erőteljesen érzi a válság hatásait.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A STEM közvélemény-kutató intézet adatai alapján ebben legfőképp az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az idősek és az egyedülálló szülők érintettek, akik számára jóval nagyobb gondot okoz a megélhetés ma, mint korábban.

A legtöbben az élelmiszereken igyekeznek spórolni, főként azzal, hogy az akciókat keresik, illetve nagyobb árengedményeknél táraznak be jobban az alapvető termékekből, mindemellett a válaszadók kétharmada kevesebbet jár étterembe, és nem költ annyit sportra, kultúrára és utazásra.

Jaromír Mazák, a STEM szakértője úgy véli, hogy Csehország modern történetét tekintve példa nélküli az a válság, amin most keresztül mennek, ezzel pedig a megkérdezettek 60 százaléka is egyetért, mondván, az elmúlt évben jelentősen romlott a helyzetük, ami a legmagasabb arány az elmúlt 30 évben.

Emellett a háztartások 20-25 százalékának nincs megtakarítása, ezért ha nagyobb kiadással kell szembenézniük, akkor az egész havi költségvetés átalakítására szükség lesz, ami nehézséget jelent számukra.

A közepes jövedelemmel rendelkező családoknak az okoz gondot, hogy korábban jelentős jelzáloghiteleket vettek fel, amikor még a covid-járvány előtti években optimistán tekintettek a jövőbe, most pedig aggodalommal figyelik a helyzet alakulását.

A Median közvélemény-kutató cég felméréséből az derült ki, hogy a csehek 90 százaléka helyzetének romlására számít a következő hónapokban, a válaszadók harmada pedig immár két állásban dolgozik vagy plusz jövedelemforrást keres – írta a Radio Praha.

Az viszont érdekes eredmény, hogy a megkérdezettek 42 százaléka nem tervezi lejjebb tekerni a fűtést, 29 százalékuk pedig csak 1 fokkal, míg 39 százalék valamivel jobban is, ha nincs otthon vagy alszik, s mindössze 6,9 százalék fogja jelentősen mérsékelni a hőmérsékletet, ahogy a kormány kérte.

A csehek többsége inkább az új ruhákon és az elektronikai cikkek cseréjén spórolna a fűtés helyett, többségük pedig úgy érzi, hogy a kormánynak kevesebbet kellene költenie a környezetvédelemre, és többet a szociális támogatásokra, hogy megóvják az embereket az elszegényedéstől.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.