Csehországban megtiltanák, hogy orosz és kínai cégek építsenek atomerőműveket

Illusztráció. Forrás: Flickr / Piontr House Selski
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.19 - 02:49

A cseh alsóház szerdán elfogadott egy, a kormány által beterjesztett, az alacsony szénkibocsátású energiatermelésre való átállást célzó törvényjavaslatot, melynek egy passzusa kitiltja a kínai és orosz cégeket az Dukovany melletti atomerőmű új blokkjának építéséből.

Az UrduPoint cikke szerint a hatóságok csak olyan cégek szolgáltatását vehetik igénybe, melyek csatlakoztak a WTO állami beszerzésekről szóló nemzetközi egyezményéhez. Oroszország és Kína nincsenek közöttük. A felsőház még nem vitatta a törvénytervezetet.

A kormány egy ideje tervezi a még a csehszlovák időkben épült dukovany-i atomerőmű bővítését, a pályázat győztesét 2024. végéig jelentik majd be, így az építkezés 2029-ben kezdődhet és 2036-ban fejeződhet be.

Eddig öt pályázó jelentkezett, az orosz Roszatom, az amerikai Westinghouse, a francia EdF, a kínai General Nuclear Power és a dél-koreai KHNP. A kínai és orosz cégek részvételét az ország titkosszolgálata mellett több politikus is kritizálta nemzetbiztonsági okokból, így a kínai céget márciusban kizárták.

Áprilisban aztán a cseh kormány a Roszatomtól is megvonta az engedélyt, miután kiderült, két orosz hírszerzési tisztnek is köze lehetett a két áldozatot követelő vrbeticei robbantáshoz 2014-ben. Moszkva tagadja a vádakat és a cég is arról adott ki közleményt, hogy kizárásuk politikai okokból történt.