Úszószövetség elnöke: Cseh László minden idők legszerethetőbb magyar sportolója

Fotó: A későbbi hetedik Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 30-án. MTI/Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 1. - 19:25

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke élő legendának nevezte a tokiói olimpián utoljára úszó Cseh Lászlót, aki visszavonul az aktív sporttól.

Cseh László július 30-án jelent meg utoljára aktív versenyzőként a medencében, ezzel pedig nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy egy korszak zárult le: a két nagy rivális, Michael Phelps és Cseh László már csak a múlt boldog emléke.

Wladár Sándor szerint Cseh László az egyetemes magyar úszósport kitörölhetetlen alakja, aki felsorolhatatlanul sok sikerrel a háta mögött a sportág eddigi 110 éves történetében egy külön fejezetet érdemel.

Mint az elnök az InfoRádiónak is elmesélte, néhány évvel ezelőtt csináltak egy országos felmérést 60 ezer résztvevővel, amelyben egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogy ki volt a legeredményesebb és ki volt a legszerethetőbb magyar sportoló.

A válaszadók többsége, mintegy 90 százaléka egyébként legeredményesebbnek Egerszegi Krisztinát jelölték meg, viszont Cseh László toronymagasan a legszerethetőbbnek bizonyult: 60 ezerből 52 ezer válaszadó azt mondta, hogy Cseh a legszerethetőbb.

Wladár felidézte, hogy Cseh olyan alakja volt a magyar úszósportnak, aki mindig hitt a kőkemény munkában, valamint a körülötte lévő emberekben, sohasem magyarázkodott vagy kereste a kifogásokat, hanem tette a dolgát.

Az elnök szerint mutatja Cseh László sportemberi nagyságát, hogy az országos bajnokságon még erősen kérdéses volt, hogy egyáltalán tudja-e kvalifikálni magát az olimpiára, addig az Európa-bajnokságon megmutatta, hogy erre igenis képes.