Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

A cseh külügyminiszter szerint Putyinnak és Lavrovnak a bíróság előtt a helye

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 22. - 11:50

Jan Lipavský szerint személyesen kell felelniük az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt.

“Az orosz vezetést – Vlagyimir Putyin elnököt, Szergej Lavrov külügyminisztert, valamint a hierarchia és a parancsnoki struktúrák legfelsőbb szintjén lévő más személyeket felelősségre kell vonni a pusztító háborúért” – mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

Szerinte ők a felelősek Oroszország “megdöbbentő és civilizálatlan cselekedeteiért”. “Nem engedhetjük meg, hogy az ilyen bűncselekmények az idő homályába vesszenek vagy feledésbe merüljenek” – tette hozzá.

Lipavský, valamint a Cseh Köztársaság – mint az EU Tanácsának soros elnöke – élen jár egy új nemzetközi törvényszék létrehozásának szorgalmazásában. A lépést Ukrajna is támogatja – írta meg az EuObserver.

Lipavský kiemelte, hogy a héten ezt a témát is érintik New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén. A külügyminiszter szerint a szakértők már tanulmányozzák a nemzetközi törvényszék létrehozásának jogi lépéseit.

Mindeközben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság már most is a “háborús bűnök” és az “emberiesség elleni bűncselekmények” elkövetői ellen jár el. Vizsgálatuk azokra a személyekre terjed ki, akik olyan módon gyakorolnak ellenőrzést egy állam politikai vagy katonai tevékenysége felett, amely nyilvánvalóan sérti az ENSZ alapokmányát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.