Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Cseh EU-miniszter: sok mindenre hajlandó a magyar kormány, de túl sok a vétó 

Fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnökségét betöltõ Csehország európai ügyekben illetékes minisztere az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2022. szeptember 20-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 18. - 15:27

A csehek jelenleg az Európai Unió soros elnökei, ennek kapcsán Mikulas Bak EU-ügyi miniszter arról beszélt, hogy mi a helyzet az EU és a magyar kormány közötti vitával. 

Az RTL kérdezte Mikulas Bakot arról, hogy mit gondol a magyar kormányról, és elmondta, hogy „Magyarország és a többi uniós tagállam közötti feszültség évek óta egyre nő”, de „mindig van visszaút, még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések.”

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A problémák csak úgy oldódnának meg, ha Magyarország nem vétózna olyan sokat 

A miniszter bár talán megpróbálta véka alá rejteni a véleményét, és elmondta, hogy neki úgy tűnik, hogy „a magyar kormány sok mindenre hajlandó azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság elvárásait”, de aztán kibújt a szög a zsákból, ugyanis elmondta, hogy az is probléma, hogy a magyar kormánynak van saját véleménye.  

„Elég világos, hogy a most tárgyalt problémák jelentős része nem oldódik meg. Magyarország rengetegszer vétózott, vagy fenyegetőzött vele. Nemcsak a szankciókkal kapcsolatban, hanem nemzetközi egyezményekkel és adóügyekkel összefüggésben is. Meglátjuk, mit hoz a jövő”

– jelentette ki.  

Kiemelte, hogy ők azt várják a kormánytól, hogy tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megoldódjanak az uniós források felhasználásával kapcsolatos problémák, bár ő nem túl optimista ebben a kérdésben, de azért vannak jelek, amelyek előre mutatnak. 

Bak szerint év vége előtt megszülethet a megállapodás 

Elmondta, hogy a tagállamok is máshogy állnak hozzá a kérdéshez, ugyanis „néhány országban kritikusabbak a magyarországi helyzettel kapcsolatban, más tagállamokat könnyebb megbékíteni”. 

A szavazás végeredménye kapcsán nem akar jósolni, azonban úgy véli, hogy 

„jó esélye van annak, hogy az év vége előtt megszülessen a megállapodás az uniós forrásokról”. 

„Másrészről ezzel nincs vége: arra számítok, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyásakor mérföldkövek teljesítéséhez kötik a pénzek kifizetését. A következő években szisztematikusan ellenőrizhetik, majd megvitathatják, hogy a magyar kormány tényleg teljesíti-e a vállalásait” – tette hozzá. 

A kérdésre, hogy megkapja-e Magyarország a forrásokat, úgy válaszolt: „nagyon remélem”, mert „ha Magyarország és az Európai Unió többi tagállama között tovább mélyülne a konfliktus, az tovább erősíthetné az ország eltávolodását a közösségtől”.   

Politikai szempontból annak örülnék, ha egy jó kompromisszum születne arról, hogy az Orbán-kormánynak milyen vállalásokat kell teljesítenie, majd Magyarország megkapná az uniós pénzeket – mert az összes uniós ország számára nehéz időszak következik. Tehát szerintem fontos a megállapodás és az, hogy magyar részről őszinte akarat legyen az Európai Bizottság elvárásainak teljesítésére” – jegyezte meg.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.