Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Hivatalos: A cseh elnök egészségi állapota miatt nem tudja ellátni feladatait

A hivatalos látogatáson Csehországban tartózkodó Frank-Walter Steinmeier német elnök (j) cseh partnere, Milos Zeman (kerekesszékben) társaságában ellép a díszegység elõtt a prágai várban 2021. augusztus 26-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Milos Zeman cseh elnök egészségügyi problémák miatt nem tudja ellátni feladatait – közölte hétfőn egy tisztviselő.

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke elmondta, hogy a prágai katonai kórházból – ahol Zemant kezelik – kapott levél szerint a 77 éves elnök nem képes dolgozni. A kórház igazgatója, Miroslav Zavoral által aláírt levél szerint Zeman “egészségügyi okokból” nem képes “semmilyen munkaköri feladatot ellátni”, és a hosszú távú prognózis “nagyon bizonytalan”.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A levélben az áll, az, hogy Zeman a következő hetekben visszatérhet a munkájához, “nagyon valószínűtlen”. Zemant október 10-én, egy nappal az alsóházi választások után szállították a cseh főváros katonai kórházába. A kórház korábban azt közölte, hogy Zeman stabil állapotban fekszik az intenzív osztályon, de további részleteket nem tudni jelenlegi egészségi állapotáról.

Zeman felesége a múlt héten azt mondta, hogy időre van szüksége a felépüléshez, miközben bizonytalan, hogy állapota hatással lesz-e az új kormány megalakítására irányuló erőfeszítésekre.

“Csak megerősíteni tudom, hogy kezelés alatt áll, amelynek időre van szüksége. Szeretnék türelmet és időt kérni, amire szüksége van ahhoz, hogy visszanyerje erejét”

– mondta Ivana Zemanova.

Zeman erősen dohányzik és előszeretettel fogyaszt alkoholt is, ezen felül pedig cukorbetegségben szenved, ami miatt nehezen jár, és kerekesszéket használ.

Zeman elnökként kulcsszerepet játszik az új kormány felállításában, bár a tisztség nagyrészt ceremoniális jellegű, a cseh elnök feladata, hogy a parlamenti választások után egy pártvezetőt jelöljön ki, aki megpróbál kormányt alakítani. Ha Zeman betegsége vagy más okok miatt nem tud cselekedni, akkor a miniszterelnök és a parlament mindkét házának elnöke veszi át az elnöki jogköröket.

Ha ez megtörténik, az új alsóházi elnök választja ki a miniszterelnököt, az új ház pedig először november 8-án ül össze, hogy megválassza a házelnököt és más tisztségviselőket. Ezt követően Andrej Babis miniszterelnök leköszönő kormányának le kell mondania. Vystrcil elmondta, hogy a szenátus képviselői kedden találkoznak az alsóházba választott pártok vezetőivel, hogy megvitassák az elnöki jogkörök ideiglenes átruházását.

Az átruházáshoz a parlament mindkét házában jelen lévő törvényhozók többsége szükséges, ennek ellenére Zeman továbbra is elnök maradna. Az elnökkel kapcsolatos információhiány miatt Vystrcil a kórházhoz fordult, hogy tájékoztassa Zeman prognózisáról, miután az elnöki hivatal ezt elmulasztotta. Jiri Ovcacek, az elnök szóvivője korábban azt mondta, hogy Zeman jelenlegi kórházi tartózkodása nem veszélyezteti az ország választások utáni tárgyalásait és alkotmányos kötelességeit.

Zeman korábban szeptember 14-én került be kórházi kezelésre, amit a hivatala később tervezett vizsgálatnak nevezett. A hivatal szerint az elnök csak dehidratált és enyhén kimerült volt, így végül nyolc nap után hazaengedték – 2019-ben négy napot töltött ugyanebben a kórházban hasonló okok miatt.

(AP)