Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

A cseh elnök bocsánatot kért Szerbiától az 1999-es NATO-bombázás miatt

Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Borbély Fanni

2021. május 24. - 17:57

Milos Zeman cseh elnök bocsánatot kért Szerbiától az egykori Jugoszlávia elleni 1999-es NATO-légicsapások miatt.

A három hónapig tartó csapások célja az volt, hogy a korábbi belgrádi vezetőt, Slobodan Milosevicet arra kényszerítsék, hagyjon fel a koszovói albán szeparatisták elleni erőszakos fellépésével.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Az Egyesült Államok vezette hadjárat gyakorlatilag véget vetett a koszovói háborúnak, amelyben több mint 13 ezer ember vesztette életét. Milos Zeman, aki 1998 és 2002 között Csehország miniszterelnöke volt a bombázások idején, azt mondta, hogy országa volt az utolsó a NATO-ban, amelyik egyetértett a légicsapások elvével.

“Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek a volt Jugoszlávia bombázásáért” – mondta Zeman kedden Aleksandar Vučić szerb elnök prágai hivatalos látogatásán.

Az Euronews azt írja, a 76 éves cseh elnök, akinek belpolitikai kihívásokkal kell szembenéznie az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt, hozzátette, hogy országa “kétségbeesetten” keresett partnereket a szövetségben, hogy ellenezzék a bombázást, de nem jártak sikerrel.

“Ez a bátorság hiánya volt. Ezzel a bocsánatkéréssel egy régóta tartó traumát oldok fel, mert a bűntudat felszabadító. Kimondtam és megmentettem a lelkemet”

– mondta Zeman kedden.

Vučić elnök azt mondta, hogy a szerbek “örökké hálásak” lesznek Zemannak a bocsánatkérésért. “Azokat a szavakat, amelyeket most a csapásokról mondott, korábban soha nem hangzottak el” – tette hozzá Vučić.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.