Védekező középpályásként is gólokat szerez és olvassa a játékot az új csodagyerek

Fotó: Twent20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 22. - 16:04

A cseh védekező középpályás a Slavia Praha csapatában tűnt fel, de nagyon közel van ahhoz, hogy valamelyik európai topcsapatba igazoljon.

Daniel Samek mindössze 17 éves, azonban már most parádézik a Slavia Praha csapatában. Védekező középpályásként játszik, ennek ellenére 21 mérkőzésen már 3 gólt és 4 gólpasszt jegyez az első szezonjában. Mindössze 14 évesen figyeltek fel rá, már ekkor kiemelkedett azzal, hogy mennyire olvassa a játékot.

“Amikor Prágán kívülről választunk játékosokat, megpróbáljuk elképzelni az útjukat az első csapat felé, de őszintén szólva nem, nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan elér odáig. Amikor megérkezett, Daniel nem tűnt ki társai közül, és nem számított feltörekvő csillagnak. Elszántsága és a játék iránti szenvedélye azonban lépésről lépésre elvezette őt ahhoz, hogy korosztálya egyik legjobb játékosává váljon”

– nyilatkozta a Slavia játékosmegfigyelője.

Samek elmondta a goal.com-nak, hogy nem tudta, mire számítson, amikor a fővárosba érkezett, ugyanis korábbi egyesületében mindig egy évvel idősebb fiúkkal játszott, de aggódott, hogy a Slaviában, az ország egyik legversenyképesebb ifjúsági futballközpontjában nem tud érvényesülni.

“Néhányszor találkoztam a klubvezetéssel itt Prágában, megnéztem a létesítményeket és találkoztam az edzőkkel. Ide akartam jönni, csak egy kicsit féltem. Mindig is az volt az álmom, hogy a Slaviánál játszhassak. Miután átmentem a kezdeti próbaidőszakon, semmi sem állíthatott meg. Természetesen nem bántam meg a döntést, hogy ide költöztem”

– mondta a játékos.

Végül 2021 márciusában debütált a profik között, és a Slavia történetének legfiatalabb játékosává vált, amikor a kispadról lépett pályára az alacsonyabb ligás Slavia Karlovy Vary ellen a Cseh Kupában, mindössze két héttel a 17. születésnapja után.

Samek a szezon első hét mérkőzésén három gólt szerzett, köztük első profi találatát a Banik Ostrava ellen, amelyet csapattársai meglehetősen furcsa ünnepléssel fogadtak az öltözőben.

“Egész életemben emlékezni fogok erre a napra. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Ez volt életem legszebb napja. Bementem az öltözőbe, rögtön körbe vett hat csapattársam, így nem tudtam elmenekülni. Aztán tojással és liszttel dobáltak meg. Mindenhol ott voltak!”

– emlékezett vissza.

Samek intelligenciáját és vezetői kvalitásait mindazok megjegyzik, akik dolgoztak már a középpályással. A labdával kapcsolatos kvalitásai azonban a leginkább kiemelkedőek, és bár még nem tudta biztosítani a Slavia csapatában betöltött szerepét, megvan benne a képesség, hogy akár a világ egyik legjobb középpályásává váljon.

Samek még maga sem biztos benne, hogy milyen pozíciót szeretne betölteni, ugyanis támadásban és védekezésben is hasznos tud lenni. Azt elárulták róla, hogy nagyon szereti Frenkie De Jong játékát, ráadásul játékstílusban is hasonlít rá, de a futballistának is meg van a maga véleménye a dologról.

“Az ellenféltől függ. Ha inkább védekező tulajdonságokkal rendelkezik, akkor előre tudok tolakodni és veszélyt teremteni. De a fő feladatom továbbra is a védekezés marad. Az edzők tudják, hogy megvannak a tulajdonságaim a labdával való játékhoz, és képes vagyok veszélyes támadásokat létrehozni. Fontos számomra, hogy erre bátorítsanak. Ha hibázom, inkább támogassanak, minthogy haragudjanak rám. Szerintem sokkal jobb, ha megpróbálok valamit rosszul csinálni, mintha nem csinálok semmit”

– jelentette ki.