Csapvíz vs. ásványvíz – vajon melyik a jobb választás?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 27. - 16:03

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy fényképen szemlélteti a csapvíz, valamint az ásványvíz legfontosabb előnyeit és hátrányait.

Az NNK szakemberei a tisztifőorvossal az élen úgy döntöttek, segítenek eligazodni abban az örök dilemmában, melynek középpontjában az ivóvíz áll – írta a Portfolio.

A csapvíz mellett szóló főbb pozitívumok közül kiemelendő, hogy gyakoribb minőségellenőrzésen esik át, olcsóbb, könnyen hozzáférhető, valamint az ásványi anyag tartalma jellemzően a szervezet igényeinek megfelelő.

Negatívumként említik nem minden esetben védett vízforrást, a további minőségromlás lehetőségét az ivóvízhálózatban, a vízkezelési, fertőtlenítési melléktermékeket, és az esetleges nyersvíz eredetű szennyezőket.

Ásványvíznél mindössze egyetlen értékelhető pozitívumot írtak, ez pedig nem más, mint az, hogy védett vízforrásból származik, miközben a negatívumok közül felhozták, hogy ritkább a minőség-ellenőrzés, drágább, nehezebben beszerezhető, további minőségromlás lehetősége áll fent a palackban, és környezetszennyező műanyaghulladék keletkezik.