Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Csányi Sándor szerint nem a bajnokság hibája, hogy kevés a fiatal magyar játékos

Fotó: MTI/Kovács Tamás
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 28. - 11:26

Az MLSZ úgy határozott, hogy nem emelik meg az első osztályú bajnokság létszámát 16-ra, sőt, pár éven belül a másodosztályban sem lesznek húszan. 

Hamarosan kezdődik a magyar bajnokság tavaszi fordulója, amelynek kapcsán az M4 Sport megkérdezte Csányi Sándor MLSZ-elnököt, hogy mi indokolta a döntést, hogy maradjon az első osztály létszáma 12. 

Az elnök elmondta, hogy érzelmileg hozzá is közelebb áll a 16 csapatos kiírás, azonban a szakemberek meggyőzték, hogy kevesebb csapattal magasabb a színvonal, több tétmérkőzést tudnak játszani. 

Jogosan merül fel a kérdés, miközben az elnök azt állította, hogy a szakemberek szerint az akadémiák nincsenek azon a szinten, hogy feltöltsenek egy nagyobb létszámú bajnokságot, hogy így hogy kapnak a fiatalok elég lehetőséget. 

Ugyanis mivel több a tétmérkőzés, minden egyes pont számít, az edzőknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy beküldenek-e az utolsó percekre egy 17-18 éves fiatalt, csak azért, hogy játszanak. 

Csányi elmondta, hogy tudja, több csapattal több lehetőség is jár, azonban nem a bajnokság a gátja a fiatalok beépítésének, hanem a klubok működése, gondolkodásmódja. 

„Nem a 12 csapatos bajnokság a gátja a fiatalok beépítésének, hanem az edzőknek, a sportigazgatóknak, a tulajdonosoknak a gondolkodása. Nem igazán jó a kluboknak a vezetési struktúrája. (…) Az edzők az adott bajnokságot, az adott meccset akarják túlélni, és nem egy hosszútávú építkezés folyik a klubok többségénél.”

Csányi azt is hozzátette, hogy az, amit elmondott, nem minden klubra igaz. A sportigazgatókra is kitért, szerinte sokkal több jó szakemberre lenne szükség, ehhez pedig az MLSZ készséggel segítséget nyújt, ugyanis már nem csak edző-, de sportigazgató képzés is folyik náluk. 

A létszámcsökkentés a másodosztályt is elérte, ugyanis hamarosan már az NB II is kevesebb klubbal fog elindulni. Szintén a minőségi gondokra hivatkozik a szövetség, és attól, hogy két-három éven belül 16 csapatosra csökkentik a Merkantil Bank Ligát, egy színvonal-emelkedést várnak, amellyel akár az OTP Bank Ligához is közelebb kerülhetnek. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.