Csaknem 200 tálibbal végzett az afgán hadsereg az elmúlt nap folyamán

Az afgán rendõrök téli gyakorlatozását segítõ afgán hadsereg egyik egységének tagjai a nyugat-afganisztáni Herátban 2020. október 26-án. Az afgán hadsereg katonai manõverekkel és taktikai bemutatókkal támogatja a rendõri alakulatok felkészülését. MTI/EPA/Dzsalil Rezaji
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 20:52

181 tálib fegyveressel végeztek az afgán biztonsági erők az elmúlt nap során, a béketárgyalások azonban továbbra sem haladnak.

A tálibok szokásos tavaszi támadásaira indított, több tartományt érintő ellentámadások során az afgán hadsereg és biztonsági erők 181 fegyveres radikálissal végeztek az elmúlt nap folyamán – közölte Afganisztán Nemzetvédelmi Minisztériuma kedden. 

A legsúlyosabb összecsapásokra az ország délnyugati részén fekvő Himland tartományban került sor – 106 tálib vesztette életét, közöttük nyolc katonai vezető. Az ellentámadásokkal nagy mennyiségű fegyvert és lőszert semmisítettek meg az afgán erők – írja a Tass hírügynökség. 

A tálibok és az afganisztáni erők közötti fegyveres konfliktusok egyre gyakoribbak, mert a béketárgyalások megkezdésére tett kísérletek elakadtak. A szembenálló felek két, egymással kibékíthetetlen álláspontot képviselnek: a kormány előfeltétele a fegyverszünet megkötése, míg a tálibok a jövőbeli alkotmányról és államrendszerről szeretnék megkezdeni a tárgyalásokat, majd létrehoznának egy koalíciós kormányt, és csak ezután állapodnának meg a fegyverszünetről.