Dollár
433,24 Ft
Euró
418,12 Ft
Font
466,89 Ft
Bitcoin
19,393 $

„A G7-ek kötelessége, hogy az összes afgán újságírót és sajtómunkást kimenekítse”

Tálib harcosok járõröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én. Négy nappal korábban a szélsõséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 24. - 19:51

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i civil szervezet nyílt levélben fordult a G7-ek szövetségéhez.

A hétfőn nyilvánosságra hozott levélben pedig arra kérték a hét, gazdaságilag fejlett országot – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország plusz az Európai Unió – tömörítő szervezetet, hogy azonnal cselekedjenek az afgán média érdekében.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

Mint a CPJ fogalmazott, a G7-eknek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megvédjék és kimenekítsék az Afganisztánban dolgozó újságírókat és médiamunkásokat, akik a Talibán hatalomra kerülése óta komoly fenyegetéseket kaptak – idézte a Khaama hírügynökség.

A levélben kiemelték, hogy összesen 50 civil szervezettel együttesen kérik a G7-eket, hogy égető prioritás lenne az újságírókat kimenekíteni, ezért fel kell gyorsítani a vízumaik elbírálását és meg kell erősíteni a reptér védelmét.

A CPJ szerint amennyiben ehhez az kell, akkor az Egyesült Államok vezetésével a nyugati hatalmaknak az augusztus 31-i határidő lejártán túl is ott kell maradni Afganisztánban, hogy ne induljon el a tömeges leszámolás a média dolgozóival szemben.

Mint a Khaama is megjegyzi, a Talibán nem éppen ápol jó kapcsolatot a médiával, folyamatos fenyegetésnek vannak kitéve az afgán sajtó dolgozói, különösen azok, akik kritikusak voltak korábban a terrorszervezettel szemben.

A CPJ adatai szerint jelenleg 400 olyan újságíró van Afganisztánban, akiket azonnali hatállyal evakuálni kell, de több ezren lehetnek még, akiknek a testi épsége veszélyben van a tálibok leszámolása miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.