Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Idén a koronavírus nyáron is velünk maradt, ősszel újabb hullám várható

Fotó: Viktor Forgacs / Unsplash

Czinder Tímea

2022. augusztus 2. - 02:48

A korlátozások feloldása miatt a vírus a jó idő beköszöntével sem tűnt el, hanem egy még fertőzőképesebb változat terjed az emberek között.

Bár kevesebb szó esik mostanában a koronavírusról, sajnos nem tűnt el; a szakemberek szerint újabb hullám várható ősszel, és már most is egyre többen kapják el a betegséget. Jelenleg az omikron egyik variánsa domináns, ami fertőzőbb, mint a korábbiak voltak, szerencsére azonban enyhébb megbetegedést okoz, az oltottak könnyedén összekeverhetik egy megfázással.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Rusvai Miklós virológus szerint „a vírus most kihasználja azt a lehetőséget, hogy a világ kinyitott”, és a korábbi nyarakhoz képest most nem tűnt el, hanem jelen maradt, és egy még fertőzőképesebb változat jött létre.

Az elmúlt hetekben a fertőzöttek és betegek száma enyhén emelkedett, a friss adatok szerint az aktív fertőzöttek száma hazánkban 28 510 fő.

„Nálunk és Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban talán most tetőzik, én ebben bízom, és utána levonul majd”

– osztotta meg a szakember a Tények riporterével.

Hozzátette, augusztusra már csökkenni fog a fertőzöttek száma, de ősszel, amikor az emberek visszatérnek a nyári szabadságból, elkezdődik a tanítás és beköszönt a nyirkos idő, akkor vélhetően egy újabb járványhullám indul meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felmérése alapján a szennyvízben található koronavírus koncentrációja jelenleg Nyíregyháza környékén emelkedett meg, más területeken pedig legfeljebb minimális növekedés történt.