Egy nappal azelőtt ébredt fel a COVID-fertőzött nő, hogy lekapcsolták volna a gépekről

Illusztráció: Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. november 22. - 16:59

Egy amerikai nő története megmutatja, hogy sosem érdemes feladni: az orvosok semmi esélyt nem adtak a túlélésére, a családja már a koporsóját és a sírkövét is kiválasztotta.

Két hónapot töltött kómában és lélegeztetőgépen egy 69 éves amerikai nő koronavírus miatt, viszont éppen azon a napon ébredt fel, amikor leszedték volna a gépekről. A Washington Post beszámolója szerint a floridai nő még Maine államban fertőződött meg családi utazást követően.

Még szeptember 12-én szállították kórházba a nőt, kilenc nappal később pedig már önállóan levegőt venni sem tudott, ezért lélegeztetőgépre tették. Azóta az orvosok folyamatosan küzdött érte, de semmi nem látszott működni.

A nő állapota folyamatosan romlott, az orvosok pedig tájékoztatták a családját, hogy visszafordíthatatlan károkat szenvedett a tüdeje, ezért nem valószínű, hogy túléli a vírust. Éppen ezért a családja már koporsót és sírkövet nézett neki, valamint az ingóságait és elkezdték adományozni.

Október 29-én jött volna a család számára legnehezebb nap, ugyanis akkorra írták ki, hogy le fogják kapcsolni a gépekről. Ekkor azonban csoda történt: a 69 éves nő felébredt, ismét eszméleténél volt és egyértelmű életjeleket adott.

A nő fia szerint azért is meglepő az, hogy édesanyja felébredt, mert már régóta küzdött súlyos betegségekkel, köztük cukorbetegséggel és még szívrohama is volt. Habár nagy az öröm a családban, a kórház jelezte, hogy a nő állapota még mindig súlyos.

A nő azóta eszméleténél van és már napi néhány órán keresztül önállóan is lélegezhet, noha egy oxigéncsövön keresztül. A nő egyébként jelezte, hogy be szeretné oltatni magát, amint az egészsége úgy fogja engedni.