Az év magyar COVID-orvosa szerint jobb, ha nem mutogatják, mi folyik egy Covid-osztályon

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2021. december 8. - 10:12

Dr. Rokszin Richárd, az év COVID-orvosa a közzétett videóban elmondta, tisztában van azzal, hogy voltak olyan próbálkozások, hogy esetlegek rakjanak ki arc és minden nélkül felvételeket arról, hogy mi folyik egy COVID-osztályon.

„Jobb, ha nem! Ez egy átlagembernek szinte az elviselhetetlen kategória. Még szakembereknek is sokszor olyan lelki teher, olyan lelki stressz, hogy ha nem beszéltük volna ki magunkból, miután kijöttek a fertőző zónából, akkor biztosan depressziósak lettek volna, vagy kiégnek.

Sokszor néma kórteremben viziteltek, mert a legtöbb beteg aludt, vagy alig kapott levegőt. „Tehát nagyon súlyos.” – írta le a helyzetet az év COVID-orvosa, aki a saját szemeivel látja, mi történik ezekkel a betegekkel.

Dr. Czibula Eszter tüdőgyógyászként szintén tudja, mi zajlik le ilyenkor egy ember szervezetében, amikor küzd a levegőért, a vírus pedig egyre inkább elhatalmasodik rajta.

Itt vannak a friss vírusadatok: elhunyt 213 ember, 142 ezer új oltatlan kért oltást

A szakember hangsúlyozta, azt üzeni az oltatlan embereknek, hogy ne csak magukért vegyék fel az oltást, hanem mindenki másért, többek között a családjukért, a hozzátartozókért, illetve az orvosokért, ápolókért, mert minden egyes nap értük harcolnak, kötelességük segíteni őket.

Rokszin is elmondta, sok ápolónő dolgozik azért, hogy a betegek életben maradjanak, holott sok olyan fertőzött lehet a kórházakban, akik ha beoltották volna magukat, nem kerülnének ilyen helyzetbe.