Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Megtalálhatták Cook kapitány híres hajója, az Endeavour roncsát

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. február 3. - 17:08

A szénszállító bárkából átalakított vitorlás első történelmi utazásán szolgálta a brit felfedezőt, a Csendes-óceán déli részére küldött expedíció során.

Ausztrál kutatók bejelentették, megtalálhatták James Cook kapitány Endeavour nevű hajójának roncsát, ami az amerikai Rhode Island partjainál fekszik a víz alatt. Az amerikai kutatópartnerek korainak minősítették a bejelentést.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Az Endeavour – melynek neve Törekvést jelent – 1768 és 1771 közötti első útjára kísérte el a brit felfedezőt, mielőtt elsüllyedt volna az amerikai függetlenségi háború idején. Több mint két évszázadon át feküdt feledésbe merülve a tenger mélyén – számolt be az MSN News.

„1999 óta számos 18. századi hajóroncsot megvizsgáltunk egy két négyzetméteres területen, amelyről úgy gondoltuk, az Endeavour elsüllyedésének helyszíne lehet. Levéltári és régészeti bizonyítékok alapján meg vagyok győződve róla, hogy ez az Endeavour”

– nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kevin Sumption, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum igazgatója.

A Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt szerint túl korai még levonni ezt a következtetést. DK Abbass, a projekt vezetője arról nyilatkozott, „szerződésszegés” volt a bejelentés, és hozzátette, „a következtetéseket a megfelelő tudományos folyamatok fogják vezérelni, nem pedig ausztrál érzelmek vagy politika”.

Sumption tagja volt annak a régészcsoportnak, amely 2018-ban bejelentette, valószínűleg az Endeavour maradványait fedezték fel a Rhode Island-i lelőhelyen. Akkor azt nyilatkozta, további elemzéseket kell végezni az eredmény igazolása érdekében.

A híres vitorlás azzal írta be nevét a történelembe, hogy fedélzetén hajózott James Cook kapitány Angliából Tahitiba, majd Új-Zélandra, és 1770-ben Ausztráliát is elérte vele, ahol feltérképezte a kontinens keleti partját. Mire 1778-ban elmerült New Harborban, már Lord Sandwich névre keresztelték, és brit hadifoglyok bebörtönzésére használták az amerikai forradalom idején.

A dicsőséges múltú hajót szándékosan küldték hullámsírba a britek, hogy ezzel blokkolják a francia flotta behajózását a kikötőbe. Az Endeavour pályafutása mindössze néhány hónappal azelőtt ért véget, hogy egykori kapitánya, Cook 1779 februárjában életét vesztette Hawaii szigetén.

Az Ausztrál Tengerészeti Múzeum szerint a tengerfenéken töltött két évszázad súlyosan megrongálta a hajót, amelynek körülbelül 15 százaléka maradt érintetlen. Most azon dolgoznak, megóvják a további pusztulástól, és megőrizzék, ami maradt belőle.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.