Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Nem éppen a gyász uralkodott el az irakiak körében Colin Powell halálhírére a háború miatt

Colin Powell volt külügyminiszter George H. W. Bush korábbi amerikai elnök ravatalához tart a washingtoni kongresszus kupolatermében (Rotunda) 2018. december 4-én. George H. W. Bush, aki az Egyesült Államok 41. elnöke volt 1989-tõl 1993-ig, 2018. november 30-án, 94 éves korában hunyt el texasi otthonában. MTI/EPA/Michael Reynolds
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter leginkább egy 2003-as, ENSZ előtt tartott beszéde miatt lett emlékezetes, ahol az iraki háború megindítása mellett érvelt.

A legtöbb iraki számára pedig Colin Powell neve sebeket tép fel, ugyanis többen vele azonosítják az országukat elpusztító intervenció. Powell halálhíre így nem az irakiak gyászát hozta ki, hanem régi sebeket és elfojtott dühöt hozott újra a felszínre.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

George W. Bush katasztrofális elnöksége alatt Powell volt ugyanis az egyik fő támogatója az iraki intervenciónak, amely halált, káoszt és erőszakot hozott Irakra. Nem véletlen az említett ENSZ-beszéd, ami egy szimbolikus gesztusa volt annak, ami miatt Irak haragszik a nyugatra.

„Csak hazudott, hazudott és hazudott. Ő hazudott, mi meg egy soha véget nem érő háború közepén ragadtunk” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek egy 51 éves, kétgyermekes iraki író, aki névtelenségét kérte, mert az egyik gyermeke az USA-ban tanul.

Powell már az első iraki konfliktus, az Öböl-háború idején is az egyik legmagasabb beosztású katonai tisztviselő volt, amikor Szaddam Husszein lerohanta Kuvaitot 1991-ben és amely sérelmes helyzetet csak egy amerikai intervencióval sikerült helyreállítani.

Ezt követően lett amerikai külügyminiszter és jött a híres 2003-as beszéd, ahol többek között kijelentette, hogy Szaddam a legnagyobb fenyegetést jelenti a globális biztonságra és ő jelentette ki többek között, hogy az iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei vannak.

Amikor Irak azt állította, hogy ők semmilyen tömegpusztító fegyverről nem tudnak, hazugsággal vádolta Bagdadot. Mint utóbb kiderült azonban, az USA hazudott egy hatalmas, hogy legyen valami ürügy arra, hogy bevonuljanak Irakba.

Ennek a helyzetnek egy másik ikonikus pillanatát Muntadher Al-Zaidi iraki újságíró szolgáltatta, aki egy 2008-as bagdadi sajtótájékoztató során egy cipót dobott George W. Bush elnök felé. Ő sem rejtette véka alá, mit gondol Powell haláláról:

„Egyedül azért gyászolom Colin Powell halálát, mert így nem tudták felelősségre vonni azokért a bűnökért, amiket elkövetett. Biztos vagyok benne, hogy Isten ítélőszékén már tárt karokkal várják őt”

Powell 2011-ben, az Al Jazeera hírtelevíziónak adott interjújában ismerte be először, hogy hibázott, amikor téves információkat szolgáltatott a nyilvánosságnak. Azt akkor azzal magyarázta, hogy nagyon sok forrás, ami a hírszerzés köreiből származott, téves beszámolókat adott.

Ennek ellenére egy 2012-es, az AP hírügynökségnek adott interjújában nem ismerte el, hogy katasztrofális volt az iraki háború, éppen ellenkezőleg, szerinte az Egyesült Államok már azzal hatalmas sikert ért el, hogy megölte „Irak borzalmas diktátorát”

Szaddamot az amerikai erők még 2003 decemberében fogták el Észak-Irakban, majd később az amerikai támogatású iraki kormány ki is végeztette a diktátort. Ennek mentén azonban felkelés tört ki, ami végül megszámlálhatatlan mennyiségű civil életébe kerül szektás erőszakba csapott át.

Az USA intervenciója pedig végezetül megágyazott az Iszlám Állam terrorszervezet megszületéséhez, amely rettegésben tartja jelenleg a világot. Bár Barack Obama 2011-ben kivezette az USA-t Irakból, három év múlva már mehettek is vissza, amikor az Iszlám Állam már Szíria és Irak jelentős részét maga alá gyűrte.

Muajad Al-Dzsaszami, egy iraki emberi jogvédő szerint Powell ENSZ előtti beszéde végül több tízezer ártatlan iraki életébe került, így vér tapad a kezeihez. Mint mondta, maga személyesen is naponta küzd pánikrohamokkal, ami a háború és a terror több éves borzalmai miatt alakult ki.