Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Hatalmas hír Európa gázbiztonsága szempontjából, jelentős gázmezőt fedeztek fel a kontinensen

Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 22. - 16:32

Nagyon fontos hírt jelentett be a francia Total Energies és az olasz ENI energiaipari óriások az európai energiabiztonság szempontjából.

A vállalatok közös közleménye szerint ugyanis jelentős mennyiségű földgázt fedeztek fel Ciprus partjainál a Kronosz-1 kútnál – adta hírül a Reuters.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

Kevin McLachlan, a Total Energies szénhidrogén-felfedezésekért felelős szárnyának elnökhelyettese nagy örömmel jelentette be a hírt a ciprusi gázmezőről:

„A Kronosz-1 kútnál tett sikeres felfedezés egy újabb illusztrációja a felfedezési stratégiáink hatásának, amely alacsony technikai költségek igénybe vételével és alacsony szénkibocsátással történő felfedezésekre fókuszál”

A vállalatok nem árulták el, hogy mekkora lehet a ciprusi gázmező, azt azonban közölték, hogy jelentős gázfelfedezésről van szó, így ez akár több tízmilliárd köbméter is lehet.

Ez pedig azért lenne nagyon fontos Európa szempontjából, mert ezzel tovább lehetne enyhíteni az Oroszországtól való gázfüggőséget, amely a jelenlegi háborús helyzetben kifejezetten nagy stresszt okoz a döntéshozók körében.

Európa nem rendelkezik jelentős gázmezőkkel, Norvégia a legnagyobb gázbeszállítója az Európai Uniónak, de ez sem fedezi az igények nagy részét. A ciprusi felfedezés ilyen szempontból sorsfordító lehet, feltéve, ha megfelelő mennyiségben található gáz a mezőn.