Címlapon Magyarország: műanyaggal és cipővel fűtenek a szegények

Zebegény, 2020. január 12. A vidéki településeken még mindig sok helyen fűtenek környezetszennyező fosszilis tüzelőanyaggal. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
not image

Kulcsár Péter

2021.február.11 - 15:57

Az Európai Unió Bírósága múlt héten kimondta, hazánk megsértette a levegő minőségével kapcsolatos szabályokat, ezért pénzbírságot fizethetnünk a közeljövőben.

Hazánk helyzetéről a Reuters készített egy átfogó riportot, amelyben szó esett arról is, hogy annak ellenére, hogy Magyarország csökkentette a szén-dioxid emisszióit az elmúlt évtizedekben, és nem számít nagy szennyező országnak Európában, egyes térségekben óriási a szmog – írta a Portfolio.

A levegő minősége a szennyezett régiókban főleg télen nagyon rossz, mivel ekkor műanyagot és egyéb szemetet tüzelnek, ugyanis a szegényebb családok nem tehetik meg, hogy tűzifát vásároljanak.

“Vagy kaját veszek, vagy tűzifát. Ezért inkább kimegyek az erdőbe vagy a szeméttelepre, és ha találok műanyagot vagy gumit, akkor azt égetem el” – mondta az egyik Sajónémetiben szerény körülmények között élő férfi.

Néha begyújtanak megmaradt fadarabbal, ezután műanyag palackokat, gumit vagy régi cipőt raknak a kályhákba. Nagy Zsuzsanna környezetvédelmi aktivista 2020-ban felmérte a helyiek fűtési szokásait, és kiderítette, hogy vannak, akik szemetet égetnek, viszont valaki nem rászorulóként teszi ezt, hanem pusztán kedvtelésből.

Egyes háztartásokban olyan lignittel vagy egyéb szénszármazékkal fűtenek, amelyek egyáltalán nem alkalmasak lakossági használatra. A minőségi széntermékek és az olcsóbb alternatíváik között 60-szoros eltérés mutatkozhat a légszennyezettség szempontjából.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője a lap megkeresésére elmondta, Magyarországon a légszennyezés évente 13 ezer korai elhalálozást, egymillió megbetegedést és több milliárd euró gazdasági kárt okoz.