Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

A CIA szerint az orosz hadseregnek komoly hiányosságai vannak, nagy árat fognak fizetni

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videóról készített képen orosz katonák Hurrikán rakétavetõ rendszerrel készülnek ukrán célpontokra tüzelni Ukrajnában 2022. július 21-én. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 9. - 17:22

Bill Burns úgy fogalmazott, hogy nemcsak az orosz hadsereg gyengesége került napvilágra, de az is, hogy ez nagy károkat fog okozni az országnak. 

Bill Burns, a CIA igazgatója egy washingtoni kiberbiztonsági konferencián elmondta, hogy nehéz eddig másnak tekinteni Putyin invázióját, mint kudarcnak, ugyanis napvilágra került, hogy az orosz hadseregnek mekkora hiányosságai vannak. 

„Nemcsak az orosz hadsereg gyengesége került napvilágra, hanem az is, hogy ez hosszútávú károkat fog okozni az orosz gazdaságnak, amelyet az oroszok több generációja fog nyögni” – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy „Oroszország nagyon súlyos árat fog fizetni, szerintem hosszú időn keresztül” – idézi a Newsweek.   

Mick Ryan nyugalmazott ausztrál vezérőrnagy azt mondta, hogy egyetért Burns értékelésével, mert Putyin stratégiája „nagyon hibás” feltételezéseken alapul, „hogy az ukránok nem fognak harcolni, hogy Ukrajna nem egy igazi ország, és hogy a Nyugat vagy nem fog beavatkozni, vagy nem fog határozottan beavatkozni”. 

„Mivel a hadsereg ezekre alapozta a tervezést, rosszul fogták fel a hatékonyságukat” –mondta Ryan a Newsweeknek, utalva a logisztika, a légi támogatás és a légi fölény hiányára.

„Egy rendkívül kockázatos, több lábon álló előrenyomulást kíséreltek meg, amit nem próbáltak volna meg egy olyan ellenséggel szemben, amelyről azt hitték volna, hogy harcolni fog. A stratégiai hibák a rossz katonai és diplomáciai tervezésre utalnak” – jelentette ki Ryan. 

„Ez azért fontos, mert a hatékony stratégiai gondolkodás és a stratégiai vezetés fontosabb, mint a taktikai kiválóság” – tette hozzá.