CIA által képzett különleges erők vehetik fel a kesztyűt Oroszországgal szemben egy invázió esetén

Fotó: EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. január 14. - 22:50

Fokozódik a helyzet az ukrán határokon és a zátonyra futott tárgyalások egyértelműen arra utalnak, hogy még idén meg fog történni az invázió.

A Yahoo News beszámolója alapján az RT ugyanis arról ír, hogy az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség, a CIA különleges kiképzést adott az ukrán hadsereg speciális egységeinek, hogy megfelelő felkészültséggel várják az esetleges orosz inváziót.

A sajtóinformációk szerint a kiképzést az USA déli részén található egyik központban végezték, a program pedig már 2014 óta zajlik, amióta Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és kirobbant a kelet-ukrajnai polgárháború.

Meg nem nevezett tisztviselők állítása szerint a programok szerteágazóak voltak, a táborban többek között lőfegyverekkel is gyakorlatoztak az ukrán különleges egységek, valamint rejtőzködési taktikákat gyakoroltak be.

A források azonban azt is megerősítették, hogy nem azért képezték ki az ukrán erőket, hogy később ők indítsanak offenzívát, elsősorban titkosszolgálati céljai voltak a tréningnek. A programot még Barack Obama elnöksége alatt indították, de Trump és Biden alatt is folytatódott.

A CIA egy korábbi tisztviselője elmondta azt is, hogy már évtizedek óta tart a kiképzése az ukrán erőknek, hogy meg tudja tartani az ország a függetlenségét és ellen tudjon állni Moszkva befolyásának. A 2014-es események azonban megerősítették az együttműködést, amikor Kijev elvesztette az irányítást a Donyeck-medence és a Krím-félsziget felett.

Azt is megerősítette a titkosszolgálat több korábbi tisztviselője, hogy CIA-hoz kötődő paramilitáris szervek 2015-től kezdve több látogatást is tettek a kelet-ukrajnai fronton, hogy a helyszínen tudjanak tanácsokat adni a harcoló ukrán katonáknak.

Azt is megkérdezték a korábbi tisztviselőktől, hogy vajon mi fog történni, ha Moszkva valóban inváziót indít Ukrajnával szemben, mire az egyik korábbi hírszerzési alkalmazott úgy felelt, hogy a különleges egységeknek fontos szerepe lehet a háborúban:

„Már nyolc éve képezzük ki ezeket a srácokat, ők nagyon jó harcosok. Ebből kifolyólag az ügynökség programjának jelentős befolyása lehet a harcokra”

Szergej Sojgu védelmi miniszter a közelmúltban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy provokálni akarják az orosz hadsereget azzal, hogy vegyi fegyvereket szállít Kelet-Ukrajnába. Ugyan valóban felfedeztek több, vegyi anyagot tartalmazó hordót két donyecki városban, de nem jött arra bizonyíték, hogy ezek vegyi fegyverek lennének.