Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

CIA-igazgató: “Putyin veszélyessé válhat, ha úgy érzi, sarokba szorítják”

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök Olga Ljubimova kulturális miniszterrel tanácskozik Moszkvában 2022. október 3-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov

Takács Petra

2022. október 5. - 10:32

A CIA idén ünnepli fennásásnak 75. évfordulóját, ám arra vélhetően senki sem gondolt, hogy minderre egy ilyen mozgalmas évben kerül majd sor.

A Vlagyimir Putyin által indított ukrajnai háború immáron hosszú hónapok óta tart, a közelmúltbeli orosz mozgósítás és az ukrán területek illegális elcsatolása pedig egyáltalán nem abba az irányba mutat, hogy a két fél közötti konfliktus belátható időn belül véget érne.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

William Burns, a CIA igazgatója a CBS Newsnak adott interjúban ejtett szót a háborúról, majd egy érdekes, vagy inkább aggasztó véleménnyel állt elő Putyinról, aki véleménye szerint nagyon veszélyessé válhat és meggondolatlan döntéseket hozhat, ha úgy érzi, sarokba szorítják.

“Putyinnak aggódnia kellene, és nemcsak amiatt, ami az ukrajnai harctéren történik, hanem amiatt is, ami Oroszországon belül és nemzetközi szinten történik”, mondta Burns a CBS Evening Newsnak.

“Láttuk, hogy milyen rossz elképzelésekkel indult neki a háborúnak, és szerintem most is hasonlóan téves feltételezésekre alapozza a megközelítését, amikor azt hiszi, hogy erőt fitogtatva játszhat az ukránokkal, az Egyesült Államokkal és a Nyugattal.

Egyoldalú barátság Kínával?

Burns kitért arra is, hogy Putyin és a kínai elnök, Hszi Csin-ping barátságának vannak bizonyos határai, ellentétben azzal, amit a Kreml vezetője gondolhat. A CIA vezetője úgy látja, hogy Kína a konfliktus kezdete óta némileg visszafogottan támogatja Moszkvát, ám eddig nem nyújtott számukra olyan katonai támogatást, mint amilyenben az orosz elnök vélhetően reménykedett.

A CIA igazgatója ennek ellenére úgy látja, hogy Putyin továbbra is makacsul ragaszkodik az elképzeléseihez, arra a kérdésre pedig, hogy Kína mennyire követi szorosan az ukrajnai háborút, az amerikai hírszerzés magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy szerinte Hszi távolról, a háttérből figyeli, mi történik Ukrajnában, ám véleménye szerint a kínai vezetőt némileg kijózanította az orosz hadsereg gyenge teljesítménye

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.