Chiphiány miatt bajba kerülhet Európa legnagyobb autógyára

Wolfsburg, 2017. március 14. Személygépkocsik sorakoznak a Volkswagen német járműgyártó szomszédságában lévő Autóváros egyik raktártornyában az alsó-szászországi Wolfsburgban 2017. március 14-én. A Volkswagen konszern értékesítési árbevétele 2016-ban két százalékkal 217,3 milliárd euróra emelkedett és 5,1 milliárd euró nyereséget ért el az előző évi 1,6 milliárdos veszteség után. A Volkswagen az elmúlt évben a Toyotát megelőzve 10,39 millió autó eladásával a világranglista élére került. (MTI/EPA/Carsten Koall)
not image

Kulcsár Péter

2021. február 21. - 13:38

Komoly problémákkal szembesült a Volkswagen wolfsburgi üzeme, Bernd Osterloh, a vállalat szakszervezeti vezetője szerint ugyanis miközben erős a kereslet a Volkswagen Golf hibrid változatai iránt, a chiphiány miatt akadozik a termelés.

A Bloomberg riportjából kiderült, hogy a Volkswagennek közel 93 ezer Golf legyártására van megrendelése, melyek előállítása több mint négy hónapot vesz igénybe.

A szakszervezet vezetője a Braunschweiger Zeitungnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a hibrid változatok rendkívül népszerűek a vásárlók körében, mivel Németországban az eladások 60 százalékát, Európában pedig 40 százalékát teszik ki.

A német autógyártó már tavaly decemberben arra figyelmeztetett, hogy az egyre növekvő chiphiány miatt problémák adódhatnak a termelésben.

Előrejelzésük végül bebizonyosodott, a félvezetők hiánya globális méreteket öltött, és nemcsak az autóiparban, hanem egyéb elektronikai cikkek terén is óriási fennakadások keletkeztek.

A Volkswagen előzetes kalkulációi alapján 2021 második negyedévében sem javulhat a helyzet, így továbbra is korlátozott üzemmódban szükséges működniük.

Az AlixPartners számításai szerint a globális chiphiány körülbelül 61 milliárd amerikai dolláros, vagyis megközelítőleg 18 ezer milliárd forintos bevételkiesést eredményezhet az autóiparnak idén.