Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A kormány a katonaság bevonását ígéri, feloldották a chilei kamionos blokádot

Fotó: waldobaleixe / Twenty20
Dél-Amerika

Czinder Tímea

Szerkesztő

A venezuelai lakosok kétségbeesetten próbálják elhagyni országukat, ami fokozott kockázatot jelent a teherautó-sofőrökre nézve.

A chilei teherautó-sofőrök szombaton feloldották az útblokádot, amit azért vezettek be, hogy tiltakozzanak kollégájuk meggyilkolása ellen. Rodrigo Delgado belügyminiszter aznap öt órán át tartó beszélgetést folytatott a kamionosok szakszervezetével, amelynek eredményeként a kormány új biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

A tárgyalás után a miniszter rendkívüli állapotot hirdetett az ország északi részén, és fokozta a rendőri ellenőrzéseket a közrend javítása érdekében. Delgado közölte, a hadsereget is bevonják a „szakszervezetek szerint legfontosabb útvonalak felügyeletébe és nyomon követésébe”.

A kamionosok tiltakozása azután kezdődött, miután három venezuelai migráns kövekkel dobált meg egy teherautót, ezzel megölve a sofőrt, aki nem volt hajlandó őket magával vinni. A rendőrség tájékoztatása szerint a három feltételezett elkövetőt letartóztatták – számolt be a dw.com.

Venezuela gazdasági és politikai problémái milliókat kényszerítenek rá, hogy más latin-amerikai országokba meneküljenek a jobb élet reményében; az ENSZ szerint jelenleg közel félmillióan tartózkodnak Chilében.

Az északi városokban gyakran látni az utak mentén gyalogoló bevándorló családokat, akik nyilvános helyeken táboroznak le, és pénzt kéregetnek, miközben megpróbálnak munkát találni és új életet kezdeni. A Chilébe vezető út nem veszélytelen, legkevesebb 20 migráns lelte halálát a hidegben, miközben négyezer méteres magasságban próbálta átlépni az ország hegyvidéki határát.

A szombaton életbelépett új bevándorlási törvény a chilei kormány szerint nagyobb felhatalmazást ad a hatóságoknak a megfelelő papírokkal nem rendelkező külföldiek kiutasítására, ugyanakkor a törvény állítólag felgyorsítja azok ügyét, akik jogosultak a tartózkodásra.