A chicagói rendőrség fellázadt a kötelező oltás miatt

Fotó: Flickr/Michael Kappel
not image

Borbély Fanni

2021. október 23. - 09:05

Íme a chicagói patthelyzet, melyben a város legnagyobb rendőrségi szakszervezetének vezetője arra buzdítja a rendőröket, hogy szegüljenek szembe az oltási kötelezettséggel.

A közel hárommilliós Chicagóban idén több mint 1600 szexuális támadás, közel 3000 lövöldözés és 649 gyilkosság történt – 14 százalékkal több, mint tavaly. Az erőszakos bűncselekmények növekedésével párhuzamosan azonban a város rendőreinek ezrei nem biztos, hogy megjelennek a munkahelyükön.

A rendőrök mérlegelik, hogy ellenálljanak-e a polgármesteri megbízásnak, amely minden közalkalmazottat kötelez arra, hogy jelentse oltási státuszát. A városi alkalmazottaknak mostantól bizonyítaniuk kell az oltást, vagy kéthetente alá kell vetniük magukat a vizsgálatnak, kivéve, ha vallási vagy orvosi felmentést kapnak – az év végéig minden alkalmazottnak be kell oltatnia magát.

Chicago majdnem 13 ezer fős rendőrségi állományának közel egyharmada eddig megtagadta az oltási státusz bejelentését, amivel az elbocsátást kockáztatják. Eddig 21 rendőrt távolítottak el hivatalosan az aktív szolgálatból, de egyes tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Chicago rendőrsége veszélyesen megfogyatkozhat a kialakult helyzet miatt. A CNN csütörtök esti műsorában Joe Biden elnök azt mondta, hogy az oltási kötelezettséggel szembeszegülő amerikai katasztrófaelhárítókat el kellene bocsátani.

De Chicago nincs egyedül ezzel a problémával: az Egyesült Államok rendőrkapitányságai szerte megakadtak azon erőfeszítéseikben, hogy rávegyék a rendőröket a koronavírus elleni védőoltásra – amely a rendőrök halálának vezető halálozási oka az Egyesült Államokban, a rendőrök halálát nyomon követő Officer Down Memorial Page nonprofit szervezet szerint. Chicagóban azonban a város legnagyobb rendőrszakszervezetének vezetője, John Catanzara felszólította mintegy 11 ezer tagját, hogy szegüljenek szembe a város azon előírásával, hogy jelenteniük kell az oltási státuszukat.

Catanzara, aki nem válaszolt a BBC megkeresésére, a “náci Németországhoz” hasonlította a megbízást, és azt állította, hogy az oltási követelmények a magánélet jogellenes megsértését jelentik. Egy bíró a múlt héten helyt adott a város ideiglenes végzés iránti kérelmének, amely megtiltotta Catanzarának, hogy olyan nyilvános megjegyzéseket tegyen, amelyek a szakszervezetének tagjait a rendelet ellenállására ösztönzik. A szakszervezet nyilvános YouTube-csatornáján azonban továbbra is közzétett videókat, nyilvánvalóan dacolva a végzéssel.

Catanzara szerint Chicago 13 ezer rendőrének akár 50 százaléka is fizetés nélküli szabadságra menne, ahelyett, hogy jelentse oltási státuszát, ami azzal fenyeget, hogy közbiztonsági válsághelyzetbe kerül Amerika harmadik legnagyobb városa. A rendőrség ellenállása az oltási kötelezettségekkel szemben az Egyesült Államok legalább egy maroknyi más városában már szintén megfigyelhető.