Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Cenzúra Görögországban: börtön jár az újságíróknak az álhírek terjesztéséért

Fotó: Unsplash/Markus Winkler
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 18. - 19:16

A sajtószabadság megsértésében vádolják Görögországot, miután a kormány olyan törvényt fogadott el, amely értelmében börtönbüntetéshez vezethet az álhírek terjesztése. 

A görög parlament jóváhagyta az igazságügyi minisztérium ellentmondásos törvényjavaslatát. amely szigorúan bünteti a hírszervezetek és a közösségi média általi álhírek terjesztését, azonban a Human Rights Watch szerint a törvényjavaslatot a médiaszakemberek, a civil társadalom és a kormány politikáját kritizáló személyek megbüntetésére lehet felhasználni, ezzel pedig súlyos veszélybe kerülhet a sajtószabadság. 

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A törvény szerint „bárki, aki nyilvánosan vagy az interneten bármely módon olyan hamis híreket terjeszt, amelyek alkalmasak arra, hogy aggodalmat vagy félelmet keltsenek a nyilvánosságban, megingassák a közbizalmat a nemzetgazdaság, az ország védelmi képessége vagy a közegészségügy iránt“, egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntethető – írja a TRT World

„Görögországban a szabadságodat kockáztatod, hogyha olyan közérdekű kérdésekről beszélsz, amelyekről a kormánynak más véleménye van. A büntetőjogi szankciók azt kockáztatják, hogy az újságírók féljenek olyan kérdésekről beszélni, mint a koronavírus-járvány kezelése, a migráció vagy a kormány gazdaságpolitikája“

– mondta Eva Cosse, a Human Rights Watch Görögország-szakértője.

Azonban a törvény homályosan fogalmaz az álhír meghatározását illetően, és azt sem definiálja, hogy mi alapján kellene meghatározni, hogy valami álhírnek minősül-e, és a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartásáról sem tesz említést. 

A médiaszabadsággal foglalkozó nem kormányzati csoportok európai szintű hálózata, a Media Freedom Rapid Response felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy vonja vissza a törvényt még a módosítás elfogadása előtt.

Az athéni napilapok görög újságíróinak szövetsége (ESIEA) szintén bírálta az „álhírek terjesztéséről“ szóló törvénymódosítást, mivel az túlságosan homályosan fogalmaz a legtöbb kérdésben. 

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) 2021 elején aggodalmát fejezte ki a görögországi helyzet miatt, ugyanis szerintük rohamosan romlik a média szabadságának állapota. Áprilisban a World Press Freedom Index-en Görögország az Európai Unió országai közül a harmadik helyen végzett, a listán, amely  a világ 180 országát rangsorolja a „jótól“ a „nagyon rosszig“ sajtószabadság és cenzúra szempontjából.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.