Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Cégvezető hangját imitálva loptak el 11 milliárd forintot bankrablók

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 19. - 05:12

A deepfake technológia révén sikerült megvezetniük egy bankmenedzsert, aki elvégezte a 35 millió dollárral járó tranzakciót.

Az Egyesült Arab Emírségekben bankrablóknak sikerült eltulajdonítaniuk hatalmas mennyiségű pénzt, mégpedig úgy, hogy lemásolták a cégvezető hangját deepfake módszerekkel, ezáltal rávették a banki ügyintézőt, hogy több millió dollárt utaljon át a számlájukra.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Azt hitették el vele, hogy egy olyan pénzügyi döntésről van szó, amelyet azonnali hatállyal el kell végezni, a részletekről pedig csak később adnak ki tájékoztatást – idézi az ügyészség vádiratát a Forbes.

A csalók később 400 ezer dolláros csomagokban utalták tovább az illegális úton megszerzett pénzt, amelyeket különböző amerikai bankokban létrehozott számlákra helyeztek.

Legalább 17 bűnelkövetőről van szó, akiknek a kilétét egyelőre nem sikerült kideríteni, bár a nyomozók már forró nyomon vannak, így elképzelhető, hogy az elkövetkező hetekben rábukkanhatnak a cseles bankrablókra, akikre több tízéves börtönbüntetés várhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.