Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Carmen Mola, a spanyol krimiíró nő, aki valójában három férfi

Fotó: Unsplash/Angélica Echeverry (Illusztráció)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 19. - 18:44

Egy millió eurós irodalmi díjat nyert Carmen Mola, a spanyol regényíró, de a díjátadó nem várt fordulatot hozott.

Carmen Mola, akinek a neve nagyjából annyit jelent, hogy „Carmen Cool“, a nagyon erőszakos spanyol krimijeiről ismert. Egymilliós irodalmi díjjal jutalmazták, azonban a díjátadón kiderült, hogy Carmen Mola egy fiktív személy, az álnév mögött három férfi áll: Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Korábban regényeket publikáltak és forgatókönyvíróként dolgoztak valódi nevükön, mielőtt összeálltak volna, hogy Mola néven írjanak. Többek között a „Központi kórház“ és a „Vakrandi“ című tévésorozatokban dolgoztak.

A férfiak, akik mindannyian a 40-es és 50-es éveikben járnak, tagadták, hogy azért választottak női álnevet, hogy segítsék a könyvek eladását – írja a The Guardian. 

„Nem egy nő mögé bújtunk, hanem egy név mögé. Nem tudom, hogy egy női álnév többet adna-e el, mint egy férfi, halvány fogalmam sincs róla, de kétlem“

– mondta Antonio Mercero.

Korábban interjúkban és saját weboldalukon azt állították, hogy Mola egy negyvenes évei végén járó professzor, és három évvel ezelőtt a spanyol ABC újságnak azt mondták, hogy azért van szükségük névtelenségre, hogy „megvédjenek egy rendezett életet, amelynek semmi köze az irodalomhoz“.

A spanyol média megjegyezte, hogy a könyvek reklámja kijátszotta a feszültséget a látszólagos alkotó élete és „az ő“ alkotásai között.

Senkinek sem kerülte el a figyelmét, hogy az ötlet, hogy egy egyetemi tanár és háromgyermekes anya, aki délelőtt algebraórákat tartott, majd délután a szabadidejének foszlányaiban rendkívül erőszakos, hátborzongató regényeket írt, remek marketingfogásnak bizonyult.

Azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Beatriz Gimeno feminista, író, aktivista – és az egyik spanyol nemzeti egyenlőségi szerv, a Női Intézet korábbi vezetője – támadta a férfiakat, amiért a Carmen Mola-könyvek reklámozásában több éven át női személyiséget kreáltak, szerintük nem csak egy álnevet, de egy álprofilt is megalkottak, ezzel pedig csalást követtek el. 

A díjat elnyerő könyvben nem szerepel Blanco. A spanyol média szerint a díjat elnyerő könyv egy történelmi thriller, amely 1834-ben, egy kolerajárvány idején játszódik, és egy sorozatgyilkosról szól, aki lányokat darabol fel. Egy újságíró, egy rendőr és egy fiatal nő összefog, hogy megpróbálják levadászni a férfit.