Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Cápavédelmi tervet hagytak jóvá a globális vadvilági csúcstalálkozón

Fotó: Unsplash/David Clode
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó globális csúcstalálkozó küldöttei pénteken jóváhagytak egy olyan tervet, mely jelentősen csökkentheti a cápauszony-kereskedelmet.

A France 24 jelentése szerint a veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó globális csúcstalálkozó küldöttei pénteken jóváhagytak egy 54 cápafaj védelmét célzó tervet, mely drasztikusan csökkentheti a jövedelmező ám kegyetlen cápauszony-kereskedelmet.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Ezentúl szigorúan ellenőrizni fogják a cápákkal való kereskedelmet a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) keretében: a javaslat két hete tanácskozás után született meg a találkozó utolsó napján, melyet a 183 ország és az EU küldöttei konszenzussal fogadtak el.

Ez a történelmi jelentőségű döntés azt jelenti, hogy a piac mintegy 90 százalékát kitevő cápák jelentős része innentől kezdve ténylegesen védett lesz a kereskedőkkel szemben. A cápákkal való kereskedelem jellemzően Ázsiában történik, Hongkongban, Tajvanon és Japánban ugyanis gyakorta kerülnek a vacsoraasztalra.

Noha a legtöbben furcsának, ízetlennek és nem túl étvágygerjesztő állagúnak írják le a cápauszonylevest, Ázsiában a mai napig ínyencségnek tekintik, s főként a leggazdagabbak fogyasztják olyan jeles napok alkalmával, mint egy esküvő, vagy egy bankett.

Rettegett lényből közönségkedvenc

A cápákat nagyon sokáig a tengerek gonosztevőjeként tartották számon, megítélésükön pedig az 1975-ös A cápa című film megjelenése sem segített túl sokat, ahogyan az sem, hogy esetenként tényleg hajlamosak emberre támadni.

Az elmúlt pár évben azonban szemmel láthatóan megfordultak a dolgok és a cápák megítélése teljesen megváltozott: a természetvédők ugyanis rávilágítottak arra, hogy a cápák, melyek idestova 400 millió éve lakják a bolygót, milyen fontos szerepet játszanak az óceáni ökoszisztéma szabályozásában.

A Pew Környezetvédelmi Csoport szerint évente mintegy 63 – 273 millió cápát ölnek meg, főként uszonyaik miatt, de más részeiket is előszeretettel felhasználják a kereskedők. A világ számos részén pedig még mindig népszerű az a kegyetlen gyakorlat, melynek során a halászok a tengeren vágják le a cápák uszonyait, majd visszadobják őket az óceánba, ezáltal pedig vagy fulladás, vagy vérveszteség miatt sokáig szenvednek, majd elpusztulnak.