Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

A búza ára az egekben, kétszer annyiba kerül, mint tavaly

Fotó: Unsplash/Tomasz Filipek

Szabó Kata

2022. január 8. - 11:17

Raskó György agrárközgazdász szerint a pékségekben olyan termékek ára is emelkedik, mint például a búza, ezt pedig indokolatlannak tartja a piac szempontjából.

Az InfoRádiónak tett nyilatkozatában fejtette ki az agrárközgazdász, hogy egyértelműen spekuláció hajtja fel az árakat. Ezt alátámasztandó, jelenleg kétszer annyiba kerül egy tonna búza, mint tavaly ilyenkor.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

“Előfordulhat, hogy még további áremelkedés történik. Jelen pillanatban ennek a jelei láthatók is, hiszen január elején elképesztő drágulás kezdődött annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló termelés és készlet abszolút elegendő”

– osztotta meg véleményét Raskó György.

A Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnökének elmondása alapján “direkt tartják vissza a búzát”, így egy év alatt 3-4 évnyi profittal számolhatnak. Közrejátszhat a folyamatban a chicagói tőzsdei jegyzés és a párizsi gabonatőzsdei jegyzés is, azt viszont nyár előtt nem fogjuk megtudni, hogy megáll-e az emelkedés vagy visszarendeződnek-e az árak a korábban megszokottra.

A világon mindenütt magasabb az infláció, ez pedig a fogyasztói árakban is hamarosan jelentkezni fog, hiszen ha a kereskedő úgy értesül, hogy „inflációs várakozások” vannak az emberekben, akkor feltehetőleg olyan termékkörökben is emeli az árakat, ahol nincs rá szükség – írja az Infostart.

Erről Raskó György úgy vélekedik, az alapanyag már kevesebb, mint 20 százaléka az árnak, emellett a többi összetevő is drágul a pékárutermelésben, tehát az energia és a munkaerő is. Majd hozzátette, hogy olyan mértékű áremelésre nem kell számítani, mint tavaly ősszel volt.