Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Egyre fogy a remény, hogy élve találják meg az eltűnt Burkina Faso-i bányászokat

Fotó: photovs / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 18. - 14:40

Az árvíz olyan erősségű volt, hogy elmosta a bányába vezető utat és megrongálta az áramellátást; a mentési munkák megkezdéséhez ezeket is helyre kellett állítani.

Egy hónapja folyik a kutatós a Burkina Faso-i szerencsétlenség túlélői után, miután a száraz évszak ellenére április 16-án hirtelen eleredt az eső, a Perkoa cinkbánya járatai pedig víz alá kerültek. A mentőalakulatok és hozzátartozók mindeddig abban reménykedtek, hogy a nyolc eltűnt bányász elérte az élelemmel és vízzel feltöltött mentőkamrát, ami 570 méterre a föld alatt található.

„A mentőalakulatok felnyitották a mentőkamrát, és sajnos üres”

– állt a kormány információs szolgálatának közösségi oldalain megjelent közleményben.

A bánya tulajdonosa, a kanadai Trevali Mining Corp (TV.TO) arról számolt be, a kamrát sértetlenül találták meg, és mostanra világos, hogy senki sem érte el az eltűnt férfiak közül. Ricus Grimbeek elnök-vezérigazgató hozzátette, a kutatás folytatódik, és minél gyorsabban próbálnak az elveszett munkások nyomára akadni.

A halálos bányabalesetek nem ritkák Afrikában, a perkoai árvíz azonban nagy figyelmet vont magára, mivel megcsillant a remény, hogy hasonló kimenetelű lesz, mint a 2010-ben Chilében végrehajtott mentés, ami során 33 bányászt hoztak fel 69 nap után a föld alól, sajnos azonban nem így lett – olvasható a CNN cikkében.

A katasztrófa okainak feltárására a cég és a kormány is vizsgálatot indított, a miniszterelnök pedig megtiltotta a bányavezetőknek, hogy elhagyják az országot. A cinkbánya egy külszínből áll, alatta földalatti aknákkal és galériákkal; a víz betörésének idején az ott tartózkodó munkások többsége el tudott menekülni, a hiányzó nyolc ember azonban több mint 520 méterrel a felszín alatt tartózkodott.

Burkina Fasóban sokan kifogásolták, miért tartott ilyen sokáig eljutni a mentőkamrához, és bírálatok érték a vállalatot és az állami segélyszolgálatokat, a Trevali szerint azonban a technikai kihívások óriásiak. Az árvíz olyan erejű volt, hogy elmosta a bányába vezető utat, és megrongálta az áramellátást, ezeket helyre kellett állítani, mielőtt a teljes körű kutatás megkezdődhetett volna.

Kezdetben gyalogosan szállították le a berendezéseket, ahhoz azonban járművekre volt szükség, hogy olyan gépeket telepíthessenek, amelyek képesek kiszivattyúzni a vizet a több mint 500 méteres mélységből. A mentőalakulatok mintegy 55 millió liter vizet távolítottak el a becslések szerint 165 millió literből, ami elárasztotta a bánya földalatti részét.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.